Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Kalina Mitrović: Zašto ne veruješ mojim lažima

Otvaranje izložbe Ivane Kaline Mitrović u O3ONE Art Space-u Dobračina 59b, 12. oktobra u 19 časova.


 


Na izložbi je predstavljeno šesnaest crteža nastalih u poslednje tri godine, kao i instalacija u prostoru, koja nas uvodi u novi ciklus radova „Zašto ne veruješ mojim lažima“.







Predstava Ivanine heroine i tekst koji prati sliku ukazuju na njenu ambivalenciju koja se prepoznaje upravo u frikciji izmedju snage i ranjivosti. Sve kompozicije, kao i diktati naslova, insinuiraju otuđenost i aludiraju na raznorodne nemogućnosti komunikacije. Istovremeno, prisustvo prirodnih, ne - ljudskih elemenata, kao što su drvo ili dobermani, kao i kruna od rogova koju ženska figura nosi, ukazuju na njen dosluh i intimnost sa prirodom. Ovi impulsi predstavljeni u radu nagoveštavaju vraćanje nade u mogućnost uspostavljanja balansa u narušenoj ravnoteži moderne jedinke.


 


Ivana Kalina Mitrović (1971. godine, Ivanjica) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine na slikarskom odseku. Magistrirala je na istom fakultetu 2003. godine, Odsek crtež. Od 1997. do 2007. godine radila je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1995. godine. Izloženi radovi nastali su u poslednje tri godine i tokom rezidencijalnog boravka u Cité Internationale des Arts u Parizu 2022. godine.


 



Datum objavljivanja: 11.10.2022.