Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Kalezić: Melanholija

U četvrtak 23. maja u 19 časova, u galeriji Centra za kulturu Rakovica biće otvorena izložba akademske umetnice Ivane Kalezić. Izložba traje do 5. juna 2013. godina.

 


"Serija radova pod nazivom Melanholija sastoji se većinom od monohromatskih radova na papiru, raznovrsne tehnike (crtež, kolaž, kombinovana tehnika, monoprint, paper-cut, fotografija, digitalna grafika...) sa povremenim ’iskakanjem’ u jači kolorit, apstraktnim, ponegde gotovo  sasvim geometrizovanim elementima u kojima se mogu nazreti prikazi starih mapa, geografskih karti i sazvežđa, starih knjiga i pisama, predstava iz starih enciklopedija...).

Koristeći ovakve elemente uz spomenuti svedeniji kolorit i određeni ponavljajući ritam koji se provlači kroz čitavu seriju, želela sam da predstavim vizuelno-klinicku sliku melanholičnih osećanja, postavljajući u isto vreme večita i egzistencijalna pitanja o čoveku kao pojedincu, ali i kao članu društva, prikazanu kroz prizmu sopstvenih osećanja i iskustava...

Baveći se poznatom, ali uvek pomalo kontraverznom temom melanholije, spektrom njenih manifestacija i amplituda, otvorila sam prozor u jedan specifični, emocionalno-estetski mikrosvet, neobično izdašan i inspirativan za likovno istraživanje." Ivana Kalezić



Ivana Kalezić je diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine u klasi prof. Anđelke Bojović, iste godine upisala specijalističke studije na odseku Crtež kod prof. Vesne Knežević. Bavi se kombinovanim tehnikama koje uključuju crtež, kolaz, fotografiju, objekte kao i određene grafičke tehnike. Do sada je izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a je od 2010 godine. U statusu samostalnog umetnika je od  2013. godine. Živi i radi u Beogradu.


 


 


Datum objavljivanja: 22.05.2013.