Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Janković: Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke...

Mali likovni salon, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad Ponedeljak, 4. jul 2022. 20h. Ivana Janković „Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke...“ fotografike

 



 


... Umetnica je odredila polje delovanja, opcrtala sopstveni deo stvarnosti, i upustila se u proces njegovog osvajanja. Posle mnoštva pripremnih radova, eksperimenata, uspešnih pokušaja, ali i pogrešaka, mukotrpnih krivudanja, koja su, istina, polazište imala u godinama učenja, ona je pronašla način, mehanički i impersonalnan, blizak fotogramu kao specifičnom fotografskom postupku, da stvarnost zabeleži... Težnju da stvarnost osvoji pretvoritila je u suprotnost – delovanje sa ciljem da se stvarnost dekonstruiše, dezorganizuje i reorganizuje na drugačiji način. Naslutivši sled događaja, zapisala je: „Saznanje da senke nisu stvarnost ne smanjuje njihovu vrednost. Nebitnost ih čini dragocenijim“... (Vladimir Ranković)



Ivana Janković (Kragujevac, 1996). završila je studijski program OAS Grafički dizajn i master studije Likovne umetnosti (modul Grafika) na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Student je doktorskih interdisciplinarnih studija Digitalna umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Tokom master studija radila je kao saradnik u nastavi za užu umetničku oblast Grafika i grafičke tehnike. Od 2021. godine je asistent za istu oblast. Izložba „Oni uopšte nijednu stvar neće smatrati realnom, osim ove senke...“ prethodno je prikazana u Domu kulture „Studentski grad“, Novi Beograd (2022) i Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu (2021).



Izložbu možete pogledati do 15. 7. 2022.

radnim danom 10.00-20.00


 



Datum objavljivanja: 04.07.2022.