Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Dukčević: Umetnost putovanja

U sredu 8, marta u 19. časova u Galeriji SKC-a otvara se samostalna izložba fotografija autorke, Ivane Dukčević, pod nazivom, "Umetnost putovanja".


 


"Proputovati deset hiljada milja korisnije je nego pročitati deset hiljada stranica knjiga", kaže kineska izreka. Lično iskustvo ostaje neprocenjivo, uz jednu suštinsku razliku - onu između turiste i putnika. Jer putnici nikada ne pomisle da su stranci. Još od davnih dana ljudi su uvek bili znatiželjni i voljni da putuju. U početku, samo su retki imali tu priliku da, upoznajući druge svetove, učine i svoj svet bogatijim za iskustvo više, dožive svojevrsnu emociju o tome da njihov pogled na svet nije i jedini, i saznanje da nakon proživljenog više nikada neće biti isti. U to vreme, priče onih koji su se vraćali izazivale su raznolike emocije. U XIII veku, Marko Polo doneo je iz Kine prvi papirni novac, pričao o tome kako se Kinezi svakog dana kupaju i jedu pirinčane rezance. Nakon izlaska njegove knjige o životu na dvoru Kublaj kana - „Il Milione“, dokumentovane crtežima i artefaktima prozvali su ga „Marco, il Milione“ („Marko, hiljadu laži“), jer su se njegove priče sa Dalekog istoka Evropljanima činile isuviše nestvarnim. Umesto često neukih i nepreciznih crteža, danas je dokument putovanja - fotografija. Moćan, predivan medij ne samo da beleži stvarnost koja se prilikom nekih nezaboravnih putovanja pred nama stvorila, već nijanse i oblike pejzaža, pokrete i emocije ljudi, njihove običaje i umetnost, i sve zajedno ih putem vizuelnog zapisa neizbrisivo beleži u našim sećanjima. U najvećem starom gradskom jezgru u Evropi, u Napulju, širom siromašnog „Španskog kvarta“ (Quartieri Spagnoli) emocije stanovnika izražavaju ulični grafiti. Umetnost oslikavanja (najčešće) zidova, svojevrsne objave i parole čiji najraskošniji primerci mogu da se vide samo tridesetak kilometara od Napulja u antičkoj Pompeji i Herkulanumu, nastala je mnogo pre našeg vremena. Istorija i umetnost Evrope, Mediterana i Bliskog istoka, od antike i srednjeg veka do danas, ljudi, običaji i građevine koje se često savršeno uklapaju u bezvremene pejzaže, i sudar civilizacija, u nekim od putnika izazivaju onaj čudesni osećaj sete - emociju koju najčešće i najlepše može da opiše fotografija.


Ivana Dukčević diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1992. godine, na odseku scenskog kostima i do sada je realizovala nekoliko samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Autor je preko stotinu putopisnih fotografija objavljenih u časopisu Travel Magazine, kao i 12 putopisnih knjiga. Časopis National Geographic/Srbija, dva puta je objavio njene putopisne fotografije kao fotografije meseca.



Datum objavljivanja: 07.03.2017.