Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Dragutinović Sokolovski: Dubok zdenac

Povodom objavljivanja kataloga izložbe "Dubok zdenac" Ivane Dragutinović Sokolovski održaće se razgovor sa umetnicom i Dragicom Vuković, kustosom izložbe - u petak 20. jula u 17 časova.

 



Ivana Dragutinović Sokolovski (1974) završila je slikarstvo na Fakultetu likovnih  umetnosti u Beogradu. Magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 2015. godine.  Član je ULUS-a od 2000. “Dubok zdenac” je njena petnaesta samostalna izložba. Zamišljena kao ambijentalna instalacija, ova postavka računa na neposredno prisustvo posmatrača i učesnika u njegovom jedinstvenom optičko-taktilnom doživljaju prostora.





Izložba u Prodajnoj galeriji Beograd, nosi naziv “Dubok zdenac” i konceptualno nastavlja i precizira ovaj interaktivni odnos i susret rada i posmatrača. Možda bi ovde bilo potrebno istaći ili naglasiti da rad Ivane Dragutinović Sokolovski nedvosmisleno artikuliše žensku stranu u sveprisutnom polaritetu prirode, onu organsku koja je ženi biološki zadata i sa kojom žena živi i sazreva. U Prodajnoj galeriji « Beograd », ona gradi scenu za intimni susret sa sopstvenim ishodištem, dubokom težnjom ka povratku u čistotu prvog pogleda u ovom svetu. Scena je svedena i pristupa joj se, takođe, jednostavno i ritualno, po sopstvenom izboru, kao posmatrač ili učesnik. (…) Kamena plitka korita s vodom vode do kupolikog, crvenog, vunenog igloa, čiji nas otvor uvodi u prostor s kamenom, okruglom zdelom kao umivaonikom. Ponuđen nam je svedeni ritual pranja nogu i lica, za udruženi doživljaj susreta intimnih osećanja i razmišljanja koji će nas, u svom trajanju, izmestiti iz toka vremena u kome smo prisutni pristankom i spremnošću na intimne postupke u javnom prostoru. Oblicima i sceni može da se pristupi i pogledom posmatrača koga narativnost prizora i osobine materijala mogu da odvedu u različitim pravcima razmišljanja i čitanja, kao i dešifrovanju zajedničkog koda koji delimo kao ljudi, a da toga nismo ni svesni.



Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 18.07.2018.