Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Dragutinović Sokolovski & Dragana Žarevac: Krug velova

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo izložba, "Krug velova" Ivane Dragutinović Sokolovski i Dragane Žarevac
25.9. – 5. 10. 2018. Otvaranje izložbe 25. septembra u 19h


 


VELOVI, ciklus radova i izložbi koje zajedno realizujemo od 2015. zasnovan je i na ličnom iskustvu i na teorijskom radu. Zainteresovale smo se za rad jedna druge, a onda smo shvatile da obe opažamo i volimo tragove muslimanske tradicije koji se u našoj kulturi ogledaju u sevdalinkama, mirisima začina, senzualnosti dodira materijala, u jeziku i običajima. To je bio trenutak kada nas je obuzelo saosećanje prema milionima nesrećnika koji su iz, pretežno, muslimanskih zemalja hrlili na zapad da sačuvaju živu glavu od bombi, rušenja, represije i oduzimanja slobode. Potom smo svi bili šokirani insceniranim egzekucijama ne-muslimana koje je sprovodila Islamska država, a za to vreme u nepovrat su otišli drevni spomenici čiji ostaci i danas cirkulišu na crnom tržištu antikviteta. Zapad je nastavio oplakivanje mrtvih u velikom opštem terorističkom ratu i sukobljenim interesima, ali sada na sopstvenoj teritoriji. Nastojeći da zaobiđemo simplifikovano sagledavanje istorijskog trenutka, uočile smo da se konzervativni islamisti obilato koriste dostignućima modernosti pri ostvarivanju i promovisanju svojih ciljeva, a da ih sa zapada podržavaju kupovanjem švercovane nafte i arheoloških artefakata.

Metaforu vela preuzele smo iz teksta Islam, ateizam, modernost, Neka bogohulna razmišljanja Slavoja Žižeka. Govoreći o Agari, Avramovoj naložnici i majci prvorođenog Ismaila, rodonačelnika Islama, označuje je kao onu koja je razgovarala direktno s Bogom moleći ga da joj spasi dete i zaključuje da je običaj da žena mora biti pokrivena velom posledica verovanja da ona neposredno vidi Boga i garantuje Istinu.

Istinu složenog odnosa između Zapada i Islama skrivaju mnogi velovi čija materija se sastoji od istorijskih, ideoloških i medijskih prepletaja, a oni često potiču iz istog izvora i istog sistema vrednosti jer se te dve kulture već vekovima prožimaju. Utoliko je njihov sukob očigledno lažan, ali dopiranje do onoga što je, u tom odnosu iza vela, time nije olakšano zato što veo ponekad ukazuje na nešto što zapravo ne postoji i skriva simulakrum.

Usmerene tradicijom sufizma za koju se smatra da neguje feminin, mističan, a neposredan pristup Bogu, izjednačenom sa Istinom i sa Ljubavlju, razvile smo niz radova koji preispituju prepletaj dve, samo naizgled suprotstavljene ideologije. Vizuelne forme radova zasnivaju se na znanju da se boja i crtež – kod nas, najčešće crvena spirala – odabiraju i koriste u skladu sa simboličkim predstavama zasnovanim na matematičkoj i duhovnoj školi koja je izrodila geometrijski sistem islamskih šara.



Do sada smo izvele sledeće radove i izložbe:



Zajednički rad

U iščekivanju velova, performans izveden 1.12.2016. od 19h do zatvaranje galerije, Magacin u Kraljevića Marka 4

U iščekivanju velova, Ivana Dragutinović Sokolovski, Dragana Žarevac, video instalacija, dve sinhronizovane projekcije, 50 min23, snimak video-performansa s publikom,

Spiral, video instalacija, dve sinhronizovane projekcije, 2min



Ivana Dragutinović Sokolovski

Dodir, instalacija, 230x360x150cm, kombinovani materijali

Iris, video instalacija, 2 min23

Susret duša, crteži karminom, 9x1,4m



Dragana Žarevac

Isis, video instalacija, 2 min35

Zikr, video instalacija, 3 min

Susret ostvarenja, crtež karminom, 7x1,4m



Izložbe:

U iščekivanju velova, performans, Magacin u Kraljevića Marka 4, Beograd, 1.12.2016.

Velovi, Kuća Legata, Kneza Mihaila 46, Beograd, 26.4. – 10.5.17.

Iza velova, Galerija MMC, Novi Pazar, 21.2. - 1.3.2018.

Dva vela, Galerija Centra za kulturu Sopot, 16.3. – 23.3.2018.

Krug velova, Galerija Savremene umetnosti Pančevo, 25.9. – 5.10.2018.



Izvršna produkcija: Vladan Obradović, Nikola Mladenović





Dr Ivana Dragutinović Sokolovski je rođena 11.maja 1974. u Beogradu. Diplomirala (1999.), magistrirala (2003.) i doktorirala (2015.) je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikom, crtežom, skulpturom, instalacijom, videom, performansom, organizacijom umetničkog simpozijuma „Mileševa“, pedagoškim radom.

Učestvovala je na više od četrdeset grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu, a izvela jedanaest samostalnih.  Dugogodišnji je saradnik Kulturnog centra u Prijepolјu. Učesnica velikog broja radionica, konferencija, komisija, umetničkih saveta itd. Dobitnica je značajnih nacionalnih priznanja (Republička stipendija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Novembarski salon vizuelnih umetnosti u Kralјevu itd). Ministarstvo kulture je podržalo finansiranje umetničkih intervencija u prostorima Bolnice u Prijepolјu, na Konkursu za otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti (2016. i 2015.) i otkupilo radove na papiru za kolekciju Doma kulture u Čačku (2017.).



ivanadragutinovicsokolovski@gmail.com









Dragana Žarevac : Od 1979. bavi se medijskom umetnošću i izlaže u Srbiji i u inostranstvu. Nјeni video radovi prikazani su na brojnim video festivalima, TV stanicama (Arte, La5, SVR), u pozorišnim predstavama, na izložbama i manifestacijama širom Evrope i u SAD, Africi, i Australiji. Izlagala je, između ostalog u: Ludvig Muzej savremene umetnosti i Kunsthale – Beč, Tejt Modern – London, Nuvo Muze – Lion, Centar Žorž Pompidu, Bobur – Pariz, ZKM – Karlsrue, Kunstverke – Berlin, Muzej Gugenhajm – Bilbao, Renesans sosajeti – Čikago, Arts in dženeral – Nјujork, a u Srbiji: Muzej savremene umetnosti, Galerija Nedežda Petrović, KCB...

Nјen rad pomogli su: grad Pariz, Ministartva kulture i obrazovanja Francuske, Fond za otvoreno društvo, Gete Institut, ProHelvecija, Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, Fond Roberto Simeta, Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije i drugi.

Dobitnica nagrada Centra za umetnost i tehnologiju medija ZKM, Karlsrue, 1998, Zlatna sfinga za opus, Festival Video Medeja, Novi Sad, 1999, Nagrade galerije Nadežda Petrović, Čačak, 2005.

Od 2000. redovno ralizuje radionice za mlade širom zemlјe (KC Reks, Belef, Fluks, Gete institut Beograd, Dom kulture Studentski grad).



 zarevacdragana@gmail.com


 



 


Datum objavljivanja: 24.09.2018.