Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Davidović Ivezić: Prozor u moj svet

U sredu 5. septembra sa početkom u 20.30h, otvara se samostalna izložba slika Ivane Davidović Ivezić pod nazivom Prozor u moj svet, kojom se nastavlja saradnja sa ustanovom kulture - „Prodajnom galerijom Beograd“.


 


Publika će u galeriji „U Podrumu“ moći da vidi slike izvedene u kombinovanoj tehnici, a po prvi put i radove u staklu, što predstavlja sjedinjavanje nekoliko prethodnih ciklusa u novu umetničku celinu. Zajednička nit ovih radova je inspiracije sredozemljem kroz koje se provlači znalačko promišljanje o prirodi slikarske materije. Na slikama apstraktne orjentacije Ivana Davidović Ivezić kroz ritam linije, mrlje, tačke i slojevima boje beleži lične opažaje na platno koji se preobražavaju u intimnu mitološku priču.

 

Ivana Davidović-Ivezić (1978, Beograd) diplomirala je 2003. god. na FPU u Beogradu na odseku Zidnog slikarstva, smer konzervacija i restauracija u klasi Prof. Miroslava Lazovića. Završila je poslediplomsku specijalizaciju iz slikarstva (2005-2007) na atinskoj Akademiji lepih umetnostiu kao I.K.Y. stipendista, kao i specijalizaciju iz stakla (2007-2009). Magistrirala je 2009. god. na Nacionalnom tehničkom atinskom Univerzitetu, multidiscplinarni program zaštite spomenika Fakulteta arhitekture i Fakulteta hemijskog inžinjeringa. Jedna je od umetnika koji su 2010. god. predstavljali Srbiju na Četvrtom međunarodnom bijenalu umetnosti u Pekingu, Kina. Ivanini radovi se nalaze u Narodnom muzeju Užice i Narodnom Univerzitetu Trstenik, privatnoj kolekciji Kraljevske porodice Karađorđević kao i privatnim  kolekcijama u Srbiji, Grčkoj, Engleskoj, Italiji, Monaku, Rumuniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Španiji, Kini, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Australiji, Holandiji, Portugaliji i Hrvatskoj. Član je ULUPUDS-a od 2004. god. U 2012. god. Ivanin rad je izabran od strane kineskog i internacionalnog umetničkog saveta da predstavlja Srbiju na Petom međunarodnom bijenalu umetnosti u Pekingu, Kina.



„Na slikama preovlađuju plavi i zeleni tonovi, sa znalački odmerenim toplim, zemljanim, žutim i narandžasto-crvenim tonovima. Oslobođen, spontani crtež, povremeno dobija kvalitet posebnog malog dela, ali uvek organski uklopljenog u celinu slike. Na slikama bogate, složene fakture, uljima na platnu u kombinaciji sa drugim tehnikama, slikarka Ivana Davidović Ivezić koristi i mineralne materijale neposredno uzete iz sredozemne prirode – pesak, zemlju i kamen ostrva.“



(Katarina Dogandžić Mićunović, ist. um.-kustos Narodnog muzeja Užice)


 



Datum objavljivanja: 03.09.2012.