Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Bukovac: Bezimena

Multimedijalnom izložbom Bezimena, umetnica Ivana Bukovac predstaviće se još jednom beogradskoj publici, ovoga puta u Velikoj galeriji KC Grada. Otvaranje je zakazano za 15. jun od 20 časova a izložba će biti otvorena do 28. juna.


 


Ivana Bukovac je rođena u Srbiji, ali je diplomirala i masterirala na Akademiji Likovnih umetnosti u Veneciji, te otada živi i stvara na relaciji Srbija- Italija. Izlaže od 2008. godine na grupnim i samostalnim izložbama kako u Italiji, tako i u Srbiji.



Multimedijalna postavka pod nazivom Bezimena predstavlja rezultat istraživanja krhkosti individualnog identiteta. Individualni identitet predstavlja celinu koju grade razni elementi, oni koji se tiču unutrašnjeg bića osobe, ali i oni koje diktira sredina. Bukovac to uspešno vizuelizuje stvarajući enigmatske portrete na kojima se maglovito nagoveštava ali istovremeno i ilustruje identitet, odnosno njegova nestabilnost, elementima narodne nošnje, koji predlažu etničku pripadnost ali je i negiraju, kao i fizionomijom lica koja predlaže ali i negira rodni identitet. Uz sve to preplitanje identiteta ostvaruje se u drugom mediju koji se nadovezuje na tradicionalni ručni rad ali u jednom potpuno novom materijalu koji će ostati iznenađenje do otvaranja, a koji vrlo faktički možemo vezati za individualni identitet. Zvuk sa audio instalacije koju je umetnica realizovala u saradnji sa eksperimentalnim muzičarem Dejanom Subotićem koji u stilu prozivke učestvuje u procesu destabilizacije i negacije identiteta sugeriše moguće odgovore koji se ipak opiru samoj dvosmislenoj prirodi slika, simbolizujući borbu unutar samog sebe, kao i težinu stvaranja i oblikovanja individualnog identiteta.





www.gradbeograd.eu


 



Datum objavljivanja: 11.06.2015.