Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Bjelica: Svetlopisi

Mali likovni salon, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad Ponedeljak, 23. avgust 2021. Izložba autorke Ivane Bjelice, pod nazivom, "Svetlopisi / Illuminatons"


 


Umetnica će biti prisutna u galeriji u sredu, 25. 8. 2021. godine, od 20.00 do 22.00.



...Serija radova prezentovana ovom izložbom, nastala je zahvalјujući umetničinoj fascinaciji jednim neočekivanim prizorom koji je umetnica zapazila u osvit dana kada je svetlost kroz prozor atelјea obasjala sliku na štafelaju, sliku na kojoj je formiran novi i neočekivani preplet svetlih i tamnih linija i površina! Taj susret prizora slike i prirodne svetlosti, taj jutarnji titraj sunčevih zraka upotpunio je duh i atmosferu slike na štafelaju, obnovio je i dao joj novi smisao, približio je prirodi. Ivana Bjelica svoju inspiraciju večito iznalazi u svekolikoj prirodi, u univerzumu. Fasciniraju je kosmički izvori svetla (mesec, sunce), te odblesci, refleksije, presijavanja... Pomenuti jutarnji zrak je u polјu slike „obnovio” motiv, ali kako se prelivao preko površine platna podstaknuo je umetnicu da nadograđuje dejstvo slike i izvan njenih okvira. Ona počinje da slika tako što unapred planira mesto za prostorne aplikacije; lepi grančice, trave, mrežice, jutu, žicu, staklo i parčiće slomnjenog ogledala koji fragmentarno „izlaze” u prostor preko granica slikanog polјa. Te izdignute strukture i konture se pod svetlom (prirodnim, ili veštačkim) projektuju i „ugrađuju” u sliku upotpunjavajući njenu motivsku građu. Površina slike, zahvalјujući promenjlјivosti svetlosti tokom dana, postaje svojevrsno poprište na kojem se dešavaju promene, formiraju spontane likovne manifestacije; slika postaje dinamično mesto novih vizuelno-likovnih, ali i metaforičkih senzacija. Jednostavno, svetlo je ovde prihvaćeno i reprezentovano kao zasebno stvaralačko sredstvo i novi „materijal” koji prirodnim tokom i volјom autora učestvuje u simulaciji različitih situacija unutar slike, čineći njenu površinu živom, pokretnom, aktivnom. To novo stanje slike je teško odrediti: da li se radi o nekoj vrsti ansamblaža, o kolažu, ili o nekoj novoj strukturi - u krajnjoj liniji i nije bitno. Ono što jeste osnovna vrednost ove nove serije slika označenih zajedničkim naslovom „Svetlopisi” jeste u činjenici da je umetnica odlučivši se na eksperiment i promenu uspela da obogati plastičke, ali i poetsko - metaforičke potencijale sopstvenog izraza... (Sava Stepanov)

 

Ivana Bjelica rođena je 1969. godine u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Milana Blanuše. Član je SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i Likovnog kruga. Živi i stvara kao samostalni umetnik u Novom Sadu i Budvi.

Imala je 20 samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj i Kanadi. Izlagala je na preko 100 kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu (Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Rumunija, Španija, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Argentina, Meksiko, Kanada, Japan, Indija). Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i učesnik mnogobrojnih likovnih kolonija. Nјene slike nalaze se u brojnim privatnim, galerijskim i muzejskim kolekcijama u Srbiji i svetu.

Bavi se fotografijom, grafičkim dizajnom i dizajnom enterijera, prvenstveno opremanjem javnih, poslovnih i stambenih prostora umetničkim radovima. Koordinirala je projektom Svetlost i forme, u okviru kojeg je realizovano više serija svetlećih objekata (skulpture-lampe) u saradnji sa drugim umetnicima.

Bila je urednik likovnog programa galerije Mali likovni salon, Kulturnog centra Novog Sada, u periodu od 2003. do 2007. godine. Realizovala je značajan broj izložbi eminentnih likovnih umetnika iz zemlјe i inostranstva i ostvarila uspešnu saradnju sa mnogim kulturnim institucijama. Osnivač je asocijacije umetnika Lumens, čiji je osnovni cilј razvoj i promocija savremene likovne umetnosti i kulture, međunarodna saradnja i edukacija.  





 

Izložbu možete pogledati do 3. 9. 2021.

radnim danom 10.00-20.00


 



Datum objavljivanja: 23.08.2021.