Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Radović - od apstrakcije do predela čulnosti

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, u petak, 5. februara, u 18h, svečano će biti otvorena izložba "Ivan Radović - od apstrakcije do predela čulnosti"
Izložba je deo projekta “Muzej u pokretu” - MSU iz Beograda. Autor izložbe je viši kustos Žana Gvozdenović.


 


IVAN RADOVIĆ – OD APSTRAKCIJE DO PREDELA ČULNOSTI

"Iskrenosti osećanja nema bez naivnosti srca." "Voleo sam da volim." (Ivan Radović)



Ivan Radović, poznati srpski modernista, prošao je kroz više različitih likovnih faza: kubokonstruktivizam, neoklasicizam, apstrakcija, naivizam, intimizam, poetski realizam. Naivizam kao stav, i kao novi predmet slikarstva, otkriva takođe i istraživanja na planu čiste likovnosti, sa emotivnim, ličnim tumačenjem umetnosti, u autentičnoj radosti življenja, te ukazuje na okrenutost ka unutrašnjem svetu. Glavna tema Radovićevog slikarstva jeste vojvođansko selo, sa prepoznatljivom atmosferom optimizma, humanosti i čulnosti, u spontanoj, sudbinskoj ljubavi prema rodnom kraju. Cilj izložbe jeste, da se nanovo osvetli Radovićev opus, vraćajući u fokus javnosti delo ovoga značajnog umetnika. Biće izložena 43 dela, iz svih faza umetnikovog stilskog razvoja. U okviru ove selekcije nalazi se  čak 10 dela «A» kategorije.

Razmatrajući u malome, opus Ivana Radovića na primeru dela koja se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, bez ideje redefinisanja već poznatih stilskih opredeljenja, često paralelnih, nekada retrogradnih, ali češće avangardnih, na ovoj izložbi, vidi se uzorni segment Radovićevog opusa, posmatran sa tačke gledišta što bliže samome delu, kao i konkretnom pitanju umetnosti koja su  Radovića, tako duboko i strastveno zaokupljala.




   

Ivan Radović je rođen u Vršcu  - 22.06.1894.  Umro u Beogradu - 14.08.1973.  Učio je slikarstvo u Budimpešti, na Umetničkoj akademiji. Godine 1929. postaje prvak Jugoslavije u tenisu. Igra za Dejvis kup. Samostalne izložbe u Beogradu (1925, 1928, 1929, 1932, 1952, 1960, 1966, 1971, 1984 - crteži), u Novom Sadu  (1966) i dr.  Redovno izlagao na grupnim izložbama u Jugoslaviji i kao predstavnik zemlje u inostranstvu. Bavio se pedagoškim radom (Umetnička škola u Beogradu i dr). Dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Član SANU.


 



Datum objavljivanja: 02.02.2010.