Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Petrović, Dokumenti

U sredu, 11. novembra u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, otvara se izložba, "Vladimir Petrović, Dokumenti". Izložba će trajati do 6. decembra, 2009. godine.

 


Tokom dva perioda, između (1997-2003 i 2005-2008.) u više paralelnih tokova, nastaje korpus fotografija Ivana Petrovića objedinjen pod nazivom Dokumenti.


Ono što ove fotografije veže u novu i složenu celinu, ne predstavlja tema oko koje su nastale, već pre svega: "!...potreba da se jednom vrstom revidiranja sopstvene arhive i njenim novim konsteliranjem, predstavi mogućnost celovitijeg sagledavanja i tumačenja datih prilika i događaja; da se uradi jedna vrsta islednog postupka i da se, u ono što je zvanična statistika, unese nešto što se naziva lična drama ..."(Petrović).


Uobličene kao celina više raznorodnih serija, u okviru kojih po brojnosti dominiraju portreti, njih povezuje i činjenica da nastaju u Srbiji, u ambijentima neposrednog umetnikovog okrženja, u društvenim okolnostima opšte agresivnosti i pritisaka i da kao takve, donekle anticipirajući neizvesnost dolazećih perioda, sada dobijaju novo mesto u iščitavanju i tumačenju savremenih društvenih i socijalnih prilika.

 

Nakon deset godina praćenja i beleženja situacija i događaja, porodice i prijatelja, nastalo je više stotina fotografija. Svojim mnoštvom i doslednošću, ovaj korpus teži da pruži celovitu sliku o umetnikovom okruženju u datom periodu, o socijalnim prilikama i životu studenata u Beogradu (uglavnom njegovih poznanika iz Kruševca), o životu prijatelja umetnika, uključujući i njegov dvoipomesečni boravak na Kosovu 1999. za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Korpusu su pridodate i fotografije oduzetih predmeta koje je Petrović snimio u arhivu Opštinkog prekršajnog tužilaštva u Kruševcu kao i fotografije presnimljenog fotografskog albuma pronađenog na Kosovu...


Ovaj svojevrsni arhiv fotografskog materijala Petrović koristi kao resurs da, s jedne strane, pruži celokupnu sliku svog okruženja, koje posmatra godinama unazad. Osim toga, on ih u prostoru uvek različito i uvek iznova raspoređuje i grupiše u ’grozdove’ i nove celine, konstruišući na taj način posebne mikro narative, kojima preispituje vezu između dokumenta i narativa kojem leži u osnovi.


 


Beleške o autoru:


Ivan Petrović je rođen 1973. u Kruševcu. Diplomirao je na Odeljenju za fotografiju, Akademije umetnosti "Braća Karić" 2002. godine. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za mladog vizuelnog umetnika 2008. godine, učestovavao je na rezidencijalnim boravcima ISCP-a (International Studio and Curator Program) u Njujorku 2008. godine i KulturKontakta u Beču 2004. godine. Izbor samostalnih izložbi: Noćni prostori (Galerija Remont, Beograd; Umetnička galerija,  Kruševac, 2009.),  TV ili TV (Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2007.), Podzemna skloništa (PIROSCHKarev, Beč, 2004.), Evidentiranje (Galeija Studentskog kulturnog centra, Beograd, 2002.) i dr. Učestvovao je na većem broju grupnih izložbi u Srbiji i u inostranstvu, između ostalog: 2009: Remont u Puli, Stara tiskara u Puli, Hrvatska;  Snooze (Scaramuche@Fruit & Flower Deli gallery, Njujork), Dvorište zgrade (Magacin KM, Beograd), Land of Promises (ArtPoint, Beč, Srpski kulturni centar, Pariz, Galerija Apolonija, Strazbur), 2008: Photonic Moment (Cankarjev Dom, Ljubljana), It’s Raining Outside, but I don’t Believe that it is (SpaPort, Banja Luka), Still in Time (Kunstraum Blast, Keln), For a Happier Tomorrow (Galerija Tom Christoffersen, Kopenhagen), Mikronarativi (48. Oktobarski salon, Beograd) i dr.


Portfolio MSUB


Datum objavljivanja: 03.11.2009.