Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Perak: Lik i arhitektura

Otvaranje master izložbe grafika Lik i arhitektura, Ivana Peraka u subotu, 20. jula, u 20h, u Galeriji SULUV. Izložba se realizuje u okviru saradnje između Akademije umetnosti u Novom Sadu i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i trajaće do 21. jula 2019. godine.


 


Izložba pod nazivom Lik i arhitektura kao imaginarni svet obuhvata seriju radova nastalih tokom umetnikovih master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ona je rezime njegovih kako idejnih tako i tehnoloških procesa na polju grafike. Sadržaj rada je fiktivan i inspirisan je dugogodišnjim posmatranjem arhitekturalnih objekata i razmišljanjem o njihovom trajanju u vremenu, ali i trajanju i smislu ljudskog života unutar njih. Arhitekturalno, odnosno prostor jednog određenog ili neodređenog objekta središnji je motivski prostor dela, dok okolni prostor zauzimaju tela njegovih stalnih ili privremenih stanovnika, u jednom kompozicijski haotičnom odnosu. U tom prostoru često su prisutni i raznorazni predmeti čija se namena vremenom takođe menjala. Imaginativno i arhitekturalno, kao centralni motivi na radovima, sugerišu problem relativiteta i prolaznosti.



 





Ivan Perak rođen je 1993. godine u Novom Sadu. Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput završio je u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, studijski program grafika, završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2016. godine, u klasi prof. Slobodana Kneževića. Master akademske studije, modul grafika, završio je 2019. godine na Istoj u klasi prof. Jelene Sredanović. Dobitnik je nagrade Fondacije Mali princ 2017, nagrade 18. Bijenala studentske grafike Srbije 2016, Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad iz umetničke discipline grafika 2016. Učestvovao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.



 



https://www.facebook.com/fggfgbfgnfgnf


 



Datum objavljivanja: 16.07.2019.