Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Marković: Obećani prostori

Izložba “Obećani prostori" Ivana Markovića od 13. do 25. decembra 2022. Galerija Doma omladine Beograda. Otvaranje: 13. decembra u 19h.

 


Višemedijska instalacija “Obećani Prostori” predstavlja vizuelno istraživanje elemenata i tragova drastičnih transformacija gradskih i prirodnih sredina, koje nastaju pri izgradnji velikih, luksuznih arhitektonskih kompleksa. Širom bilborda i dugačkih ograda gradilišta, na fotorealističnim digitalnim slikama, ozidana elitna naselja reklamiraju se kao privatna utopija i ideal porodičnog doma.



Ovakvi investitorski projekti predstavljaju prostorno otelotvorenje društveno-ekonomske segregacije i skoro uvek su izvan dometa ljudi koji ih izgrađuju. Radnici materijalizuju render, izgrađuju iluziju koja nije njima namenjena. “Obećani prostori” izoluje prostorne i vremenske fragmente procesa nastajanja ovakve arhitekture, počev od brisanih prostora, preko idiličnih simulacija prostora do njihove realizacije, koja nikad u

potpunosti ne odgovara obećanoj slici.



Ivan Marković



Filmski autor, snimatelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za video radove i fotografije osvojio nagradu Erste Fondacije za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale Talent kampusu. Tokom prethodnih nekoliko godina, radio kao direktor fotografije na više dugometražnih filmova koji su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu, Veneciji, Lokarnu i Roterdamu.



Režirao i snimio eksperimentalni dokumentarni film “Centar” koji je premijerno prikazan na festivalu DocLisboa 2018, zatim osvojio nagradu za Najbolji srpski dokumentarni film festivala Beldocs 2019 i nagradu “Best Balkan Newcomer” na Dokufestu. Pored festivalskih prikazivanja, “Centar” je prikazivan u okviru više izložbi.



Zajedno sa Linfeng Wuom režira kratki film “White Bird“, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2016, i dugometražni igrani “From Tomorrow on, I Will“, premijerno je prikazan na Berlinalu 2019 u sekciji Forum. Film je osvojio Grand Prix filmskog festivala Jeonju u Južnoj Koreji i FIRST STEPS Nagradu Nemačke Filmske Akademije.







Saradnici na projektu: Jelena Radenković – produkcija / Dragana Baćović – scenografija / Katharina Hauke – zvuk / Ivana Lazarević – grafika / Zhao Xu – asistent snimanja u Kini / Sara Preradović i Staša Bukumirović – asistentkinje / Dejan Pavić – tehnički saradnik Učesnici u snimanju: Srđan Ramadanović, Aleksandar Milinković, Aleksandar Perović, Milan Anđelković, Boris Mandić, Miodrag Veljković.


 


Datum objavljivanja: 12.12.2022.