Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Kocić: Reciklaža igre

Atelier DivArt - Samostalna izložba Ivan Kocić “Reciklaža igre” od 14. do 23. decembra, 2019. Otvaranje u subotu 14. 12. 2019. u 19h

 


U Ateljeu DivArt na Kosančićevom vencu 3, beogradskoj publici biće predstavljena samostalna izložba Ivana Kocića pod nazivom “Reciklaža igre”. Biće predstavljeni ženski portreti izvedeni u tehnici asemblaža. Opredelivši se za reciklirani materijal, fragmente dečijih igračaka, umetnik stvara autentična likovna ostvarenja. Sama tehnika prostornog kolaža ili asemblaža je retko eksploatisana, tako da Kocićeva izložba predstavlja autentičan umetnički događaj kod nas. Odabir odbačenih igračaka kojima umetnik gradi svoje slike intenzivira zainteresovanost i veoma mladih generacija za njegovu umetnost.



Ivan Kocić je u ovoj prvenstveno slikarskoj tehnici, uspeo da lični senzibilitet transponuje u originalna umetnička dela koja korespondiraju sa modernim vremenom. Aktuelne teme kao što su reciklaža, odbačeni predmeti, detinjstvo, potrošačko društvo, uspomene i nadanja vešto je utkao u upečatljive likove žena. Očigledne su portretske karakteristike prikazanih osoba. Dominira intenzivan kolorit koji proizilazi iz materijala koji umetnik koristi, i doprinosi intenzitetu i dinamici radova.



Ivan Kocić o svom stvaralaštvu navodi: “Koristeći dečije igračke u procesu izrade asemblaža približio sam proces reciklaže najmlađima. Pokušao sam da u njihovom svetu objasnim da sam proces reciklaže ne mora biti monoton i naporan, već zabavan i kreativan. Da kroz reciklažu nije nužno od odbačenih plastičnih ili staklenih predmeta dobiti samo sirovinu za ponovnu izradu istih takvih predmeta, već je moguće stvoriti sasvim nove predmete, drugačije po izgledu i značenju. U ovom slučaju umetnička dela.”




Ivan Kocić rođen je u Trsteniku 1982 godine. Završio je studije zidnog slikarstva na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miroslava Lazovića kao student generacije za 2006. godinu. Do sada je imao 26 samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti savremene umetnosti. Takođe je izveo veći broj murala, fresaka i mozaika na javnim zgradama. Poslednji mural izveo je od recikliranog materijala, njegov naziv je: “Beloglavi sup”, a realizacija je  finansirana iz fonda Evropske unije.  Od 2008. godine član je ULUSA-a, a od 2011. i ULUPUDS-a. Živi i stvara u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 10.12.2019.