Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Grubanov: Slikati naciju

Od 5. oktobra, do 2. novembra, 2017. godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda održava se samostalna izložba radova autora, Ivana Grubanova, pod nazivom, "Slikati naciju".


 


Slikati naciju je serija novih slika Ivana Grubanova koja prati umetnikovo duboko interesovanje za političku istoriografiju zemlje i geopolitiku teritorije na kojoj je ponikao kroz kompleksna istraživanja koja sprovodi i tumačenja tih uticaja na pojedinca.



Produkcija novih slika koje izlaže u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstavlja kontinuitet njegovog stvaralaštva u čijem središtu se nalazi tematski korpus posvećen zastavama koje su postale prepoznatljiv element koji se ponavlja u njegovom radu simbolišući pojam nacije ustanovljen u periodu moderne. Ujedno novi radovi predstavljaju kontinuitet autorskog opusa kojim se umetnik se predstavio na Bijenalu u Veneciji 2015. godine u Paviljonu Republike Srbije, te je ovo prilika da se šira kulturna javnost upozna sa aktuelnim stvaralaštvom.

I na izradi nove serije slika umetnik koristi ustanovljenu praksu odabira zastava nacionalnih tvorevina koje na sebi sadrže karakteristične nacionalne motive, koji se tehnikom veza oblikuju na površini platna, a kasnijim procesima nanošenja slojeva boje, benzina i dima na platno pokrivaju, skrivaju i transformišu u simbolična značenja i poruke kroz provokativne likovne i estetske predstave, postavljajući angažovana pitanja o kohezivnim odlikama današnjih nacija, njihovoj korespodenciji sa aktuelnom društvenom realnošću, mogućim razvojem pojma nacije i dejstva nacionalnih obeležja u budućnosti.



Aktuelna postavka Slikanje Nacije koju čini produkcija desetak novih slika velikih formata, rađenih istom tehnikom i izrade veza i akrilika na platnu, stoga se posmatra se kao deo kontinuiranog projekta Dim Nacija Zastave, i predstavljaju višegodišnje istraživanje i tumačenje ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima umetnik koristi slikarstvo kao odabrani metod.


 



Datum objavljivanja: 05.10.2017.