Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Arsenijević: Blow-Up

Izložba fotografija autora Ivana Arsenijevića, "Blow-Up", održava se u periodu od 21. decembra, do 21. januara, 2012. godine u Foajeu Kulturnog centra Pančeva.


 


"Ako ne nađeš vremena da gledaš nikada ništa nećeš uspeti da vidiš."  (Pol Oster)



Serija fotografija "Blow-Up" jasno se oslanja na istoimeni film Mikelanđela Antonionija, u kojem je uvećanje fotografije i sagledavanje jednog njenog dela, na širokom kadru nevidljivog, od ključnog značaja za priču.



Pored toga, put kamere koja se u svakom triptihu približava ili udaljava postavlja dodatnu vezu sa filmom, umetnošću neodvojivom od fotografije. Još jedna je paralela koju bih, kada se radi o "Blow-Up" fotografijama, želeo da uspostavim – ona sa filmom "Dim" Vejna Vanga i Pola Ostera.  Zajedničko za oba filma je slučajno fotografsko beleženje momenta neposredno vezanog za zločin. Ali dok je kod prvog fotografija ono što zločin dokazuje, u drugom ona, onda kada se otkrije neupadljiv ali veoma važan detalj, vodi na sentimentalno putovanje u prošlost i u sećanja, a za sam zločin, koji je već odavno rešen, nema značaja. Veza sa prvim filmom naglašava uvećanje. Veza sa drugim potencira gledanje. I dok se u prvom slučaju radi o tehničkom postupku, u drugom se govori o toku misli prožetom snažnim emocijama. Gledanje, traženje i pronalaženje, otkrivanje i uspostavljanje odnosa nadilaze uvećanje, i kao proces i kao ishodište tog procesa. To je, ne sumnjam, razlog što nastajanje "Blow-Up" radova Ivana Arsenijevića i dalje traje. (deo iz teksta Vladimira Rankovića "Gledanje i uvećanje")



Ivan Arsenijević rođen 1972. godine u Kragujevcu. Diplomirao na Akademiji umetnosti BK univerziteta u Beogradu, odsek fotografija u klasi profesora Milana Aleksića. Školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo u Beogradu, odsek TV produkcija, završio 1994. godine. Trenutno na postdiplomskim studijama na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, smer Odnosi s javnošću i multimedijalne komunikacije.



Izabrane samostalne izložbe:



1998. Galerija Doma omladine, Kragujevac

2000. Umetnička galerija Narodnog muzeja, Kragujevac

2001. i 2007.  Salon fotografije, Čačak

2004. Galerija Artget, Kulturni centar Beograda

2008. Galerija Vladislav Maržik, Kraljevo

2009. Galerija Kulturnog centra Šabac

2009. Moderna galerija Narodnog muzeja Kragujevac

2011. Likovna galerija Kulturnog centra Gornji Milanovac

2011. Kulturni centar Novog Sada – Klub Tribina mladih


 



Datum objavljivanja: 20.12.2011.