Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iva Nedeljkov: Početak

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 16. jula 2013. godine, u 19 časova biće otvorena izložba radova mlade zrenjaninske slikarke Ive Nedeljkov pod nazivom "Početak".

 


Ova akademska grafičarka osvojila je prvu nagradu na prošlogodišnjem konkursu “30x30” koji organizuje Kulturni centar Zrenjanin a nagrade je izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin. Deo radova koji će biti izloženi pripadaju prethodnoj seriji “Introspektivi”, kao i novoj seriji pod nazivom “Početak”. U pitanju su radovi izvedeni različitim tehnikama i različitih formata. Izložba, koja je realizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanin, biće otvorena do početka avgusta 2013. godine.



Iva Nedeljkov, dipl. grafičar likovnih umetnosti. Rođena 25.9.1985. u Zrenjaninu 2011. godine završila osnovne studije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, klasa prof. Biljane Vuković 2004. godine završila Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, smer likovni tehničar.


“U nemogućoj želji da se kao autor udaljim od sopstvenih radova u pokušaju da ih analiziram, pre svega bih naglasila da jedan broj pripada INTROSPEKTIVI, odnosno prethodnom stvaralačkom periodu. Samim tim postavljam sebi pitanje, da li su ovi radovi nastavak i sazrevanje te prethodne faze, ili su najava za ovo danas, iznedrena nova serija, koju bih nazvala POČETAK.



Publika koja je upoznata sa INTROSPEKTIVOM može ovo da sagleda kao nastavak. Istovremeno za „čitanje“ nove grupe radova i nije potrebno poznavanje prethodne. POČETAK može biti sasvim samostalna faza.



Radovi izvedeni različitim tehnikama i različitih formata, objedinjeni su motivom. Dominantan motiv kuće predstavljen je kao Kuća, odnosno Dom, kao Kuća sa simbolima, i Kuća kao simbol. Korišćeni simboli prepoznatljivi su i jasni, nezavisni od ličnih, iako na nekim radovima visi teg ličnog iskustva, odnosno simboli kroz koje doživljavam katarzu.



Predstavljene kuće, mada arhitekturom podsećaju na kuće vojvođanskog podneblja, su isto tako udaljene od bilo kakvog regionalnog, kulturnog, običajnog, verskog i nacionalnog opredeljenja. Ali mogu biti to. Kuća sa svojom aurom. Sagrađena spolja i iznutra od njenih ukućana, njihovih predaka, njihovih karaktera, međusobnih odnosa, svakodnevnice, planova, tajni i želja.



Odsustvo pespektive, i zatvorene tamne pozadine, na nekim radovima, podsećaju na srednjovekovnu sakralnu umetnost. Kuća je izdvojena, kao isečena iz svog okruženja i preneta na platno, sa odsustvom statike, nedefinisanih granica. Ona koja pulsira. Kuća koja jednostavno diše.



Kao vizualista odreagovala sam na okruženje koje, na žalost, iz svakodnevnice prelazi u narodni običaj. NA PRODAJU. To sam koristila i ugrađivala u kontekst svoje predstave o Kući.



Dobila sam stručnu kritiku da iz radova načinom slikanja, koloritom, motivom i nazivom pojedinačnih radova izbija „crnilo“, Pre bih rekla, možda crni humor i realnost. Primer satiričnosti, odnosno crnog humora može se uočiti iz odnosa slike „NA PRODAJU“ kao dela čija celina nosi ime POČETAK. Radovi su utoliko realni jer se na indirektan način osvrću, koliko na lična iskustva, toliko na aspekte našeg savremenog društva. Na položaj kulturne baštine, umetnika i kulture uopšte, juče, danas, i po svemu sudeći sutra.”



Iva Nedeljkov


 


 


 


 


Datum objavljivanja: 10.07.2013.