Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iva Brkić: Primavera

Od srede 7. aprila, ponedeljak – petak od 11. do 18h. Iva Brkić: Primavera - zidne instalacije i prostorne kompozicije / porcelan

 



 


Ovo je priča o preživljavanju, kretanju, pomeranju, promenama.

O prirodi, Zemlji, bićima. O krhkosti života.

O tananosti ljudskih osećanja koja su u potpunom kontrastu sa novim poretkom. O neskladu između svega sto se dešava u svetu i onoga sto se dešava u nama samima. O fragilnosti ljudskih bića i brutalnosti sveta u kome trenutno živimo. O snazi za preživljavanjem  i  volji za životom. O lepoti. O lepoti prolaznosti. O želji da se uhvati i zarobi trenutak. O personalnim malim katastrofama, ličnim renesansama. O oporavku. O proleću.



Svi radovi rađeni su od porcelana, u nekoliko različitih tehnika. Papir-porcelan podrazumeva mešanje porcelana sa celulozom pre pečenja i na taj način omogućena je izrada izrazito tankih pločastih formi sa specifičnom prozračnom teksturom. Za sitnije floralne elemente korišćena je tehnika umakanja organskog materijala (cveće, lišće, grančice) u tečni porcelan. Na ovaj način dobijene su fragilne forme obrisa cveća i lišća. I jednoj i drugoj tehnici zajedničko je to što sva organska materija prilikom pečenja na 1.250° C sagori, dok za sobom ostavlja tanak sloj porcelana nalik ljušturama prvobitnih formi. Pojedini detalji nakon pečenja pozlaćeni su 24k zlatom ili zlatnim listićima. Svaki rad u suštini predstavlja svojevrstan kolaž sastavljen iz mnoštva porcelanskih elemenata. Porcelan je doveden do krajnjih granica izdržljivosti, fragilan i transparentan usled tankoće. Izložbu čine više zidnih kompozicija u formi panoa, poliptiha ili zasebnih celina.



 


 


Datum objavljivanja: 06.04.2021.