Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Italijanski neorealizam na filmu

Kao prateći program izložbe Godine neorealizma – smernice italijanske fotografije (Likovna i Artget galerija KCB-a /3 - 28. februar ), Kulturni centar Beograda upriličio je projekcije pet filmova italijanskih reditelja iz perioda neorealizma, od 16. do 18. februara u svom bioskopu.

 


Projekcijama će prethoditi razgovor o filmskom stvaralaštvu italijanskog neorealizma i ishodištima i paralelnim procesima u drugim evropskim i svetskim sredinama tog perioda, u kojem će učestvovati Dušan Makavejev, Slobodan Šijan i Nebojša Popović.


U italijanskoj kinematografiji, u periodu od 1942. do 1953, zadatak režisera je bio da se režimskoj mistifikaciji i retorici suprotstave direktnim, gotovo dokumentarističnim kontaktom sa stvarnošću. Stoga su filmske priče smeštene uglavnom među siromašnom radničkom klasom i odražavaju teške ekonomske i moralne okvire života poratne Italije. Snima se okupirani Rim, frustracija, siromaštvo, žene poratnog vremena, očajanje, emigranti, penzioneri… čitav onaj svet čije postojanje fašizam nije priznavao.


Posle rata kada su čuveni rimski filmski studio Cinecittà zauzele izbeglice, kada je većina filmskih studija uništeno, kada su nedostajala novčana sredstva za proizvodnju filmova, mladi režiseri su sa velikim umetničkim zanosom odlučili da počnu sa snimanjem filmova, najčešće u eksterijeru, na pozadini ratnih razaranja, sa naturščicima u sporednim, a ponekad i glavnim ulogama. Ti filmovi se odlikuju snažnim nabojem neorealizma i bave se moralom posleratne Italije. Najistaknutiji predstavnici tog pokreta koji se pojavio spontano i bez manifesta bili su Lukino Viskonti, Roberto Roselini, Vitorio De Sika, Đuzepe De Santis i scenarista Čezare Cavatini. Upravo Viskontijev film „Opsesija“ iz 1942. smatra se trenutkom kada je počelo da se govori o neorealizmu, a Viskonti - pretečom ovog pokreta. 


  


Dvorana KCB, Kolarčeva 6


Utorak, 16. februar


19.00 - Italijanski neorealizam na filmu


govore: Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Nebojša Popović


20.00 - film: Čudo u Milanu (Miracolo a Milano), 1951 - r. Vitorio de Sika


 


Sreda, 17. februar


19.00 - film: Bez milosti (Senza pietà), 1947 - r. Alberto Latuada


21.00 - film: Probisvet (Il bidone), 1955 - r. Federiko Felini


 


Četvrtak, 18. februar


19.00 - film: Gorak pirinač (Riso amaro), 1948 - r. Đuzepe de Santis


21.00 - film: Gde je sreća? (Dov`è la libertà?), 1954 - r. Roberto Roselini


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 12.02.2010.