Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Italijanska majolika

Muzej primenjene umetnosti i Italjanski institut za kulturu u Beogradu najavljuju otvaranje izložbe keramike za 12. februar u 19h. Izložba će trajati do 12. marta.


Putujuća izložba, rezultat projekta INTERREG “Sistema Ceramico Adriatico” (S.C.A.)/Sistem keramike Jadrana, posvećena keramici jadranskog područja i unošenju u katalog, očuvanju, upravljanju i valorizaciji iste, postavlja sebi za cilj da prikaže rad partnera. Cilj projekta INTERREG S.C.A. je valorizacija umetničke baštine svih zemalja, njihovo kvalifikovanje putem izučavanja materijala i tehnika proizvodnje, medjusobna razmena iskustva i znanja, usaršavanje u oblasti učuvanja, upravljanja i pospešivanja tehnika proučavanja keramike kao posebnog zajedničkog imenitelja istorije umetnosti i zanatstva.


Izložba sadrži zbirku umetnosti keramike od izuzetnog značaja, svih epoha, proizvedene na području Jadrana koja će biti jod dodatno obogaćena i personalizovana u zavisnosti od mesta u kome se održava.


Povodom gostovanja i u čast ove izložbe iz Italije, Muzej primenjene umetnosti je paralelno priredio izložbu Italijanska majolika, Original - kopija. Kolekcija koju čine tanjiri, zdele, bokali, albareli, hidrije, keramičke pločice... sastoji se od trideset predmeta, izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16-19. veka (Deruta, Montelupo, Venecija, Faenca, Rim, Ferara, Doća).


 



Datum objavljivanja: 10.02.2008.