Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Istorijska prodaja Demiana Hirsta

Na aukciji radova Demiana Hirsta pod nazivom “Beautiful Inside My Head Forever”, koja je održana 15. i 16. septembra na londonskom Sotheby's inkasirano je 95,7 miliona funti.


 


Na aukciji kod Sotheby's u Londonu Hirst je ponudio na prodaju dela nastala u poslednje dve godine: monumentalne skulpture u formaldehidu zatim slike sa leptirima, ćelijama raka i pilulama, kao  i nove skice. Prema prognozama poznate aukcijske kuće očekivana vrednost za 223 lota koja su ponuđena iznosila je 65 milina funti. Procene su se kretale od 15 do 20 hiljada funti za crteže, pa do 12 miliona funti za skulpturu The Golden Calf. Postignuta cena od 95,7 miliona funti je pokrenula medijski svet koji je iz minuta u minut obaveštavao o postignutim rezultatima ove nerovatne aukcije.


Ova aukcija nije samo prekretnica u karijeri umetnika, jer je jako retko, pa skoro i nemoguće, da jedan "živi autor", postigne takvu cenu, već i korenita promena u načinu funkcionisanja umetničkog tržišta. Umetnik nije platio  proviziju aukcijskoj kući kao što je uobičajeno pravilo, tako da je uštedeo od 40 do 50 posto. Aukcijsku naknadu platili su direktno kupci.


Strani komentatori zabeležili su jako bitnu stvar. Broj kupaca na ovoj aukciji je bio neobično mali. Naime, jedan od trendova na aukcija na kojima se prodaju izuzetnu skupa dela je pad broja "bidersa", ljudi koje nude cene. Dok je slučaj sa aukcija koja nude lotove nižih cena obrnut. Kako kaže urednik Burlingtona, Richard Shone, sa većom cenom za lot sve je manji broj potencijalnih kupaca ne zbog cene već uticaja na art tržištu, "ne može svako da kupi bilo koje delo". Godine 2007. Hirstova dela su po prvi put probila takozvanu "milionsku barijeru", i tada su njegove veće skulpture prodate za preko milion dolara.


Pogledajte ponuđena dela ovde...



Datum objavljivanja: 17.09.2008.