Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Istorija svakodnevice

U petak, 27. marta u 19 časova u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda otvara se izložba "Istorija svakodnevice". Fotografi i foto - ateljei Beograda do Drugog svetskog rata, izbor iz kolekcije Zorana Trtice. Izložba traje do 15. aprila.

 


Izložba je organizovana zahvaljujući ljubaznosti ZoranaTrtice, kolekcionara i vlasnika ove vredne kolekcije, i ona prati razvoj fotografije skoro jedan vek - od prvog fotografa koji je otvorio foto atelje  u Beogradu, Švajcarca Florijana Gantenbajna (oko 1861. godine) pa do početka Drugog svetskog rata. Predstavljanjem najznačajnijih  foto-ateljee tog vremena, izložba dočarava ukus i svakodnevicu Beograđana.


 


Beograd je u prvoj polovini XX veka imao veliki broj foto-ateljea i oni su uglavnom bili koncentrisani u centru grada. Jedan od najznačajnijih bio je atelje Milana Jovanovića, gde su fotografisani gotovo svi koji su tada nešto značili za beogradsku čaršiju. Posle Prvog svetskog rata broj fotografa se još više povećava. Ova izložba insistira pre svega na građaninu i njegovoj svakodnevici i predstavlja istoriju ukusa jedne epohe


Pažljivi posmatrač može uočiti razne uticaje na ukus i estetiku srpskih građana. Moda je uglavnom zapadnoevropska, veliki je uticaj Beča, Pariza i Budimpešte. Ateljei su opremljeni modernim rekvizitama toga vremena, kao što su stilski nameštaj, razne vaze, postamenti, skulpture, a na slikanim pozadinama (rikvandu) su bašte, parkovi i enterijeri salona. Formira se građansko društvo, a fotografija zauzima značajno mesto u životu Beograđana. Fotografije toga doba uglavnom su portreti u enterijeru, fotografije iz eksterijera gotovo da ne postoje jer je oprema za njihovo snimanje težila i nekoliko stotina kilograma.




Zoran Trtica (1955, Beograd) se fotografijom bavi od rane mladosti. Imao je sreću da upozna fotografa Sekulu Medenicu i da u njegovom ateljeu oseti magiju fotografije. Fotografije sakuplja, proučava i arhivira preko trideset godina. Izložene fotografije su samo deo njegove kolekcije koja, pored fotografija beogradskih i  foto-ateljea u drugim gradovima Srbije, sadrži i bogatu zbirku fotografija iz Prvog svetskog rata. Do sada ih nije izlagao. 


Postavka se može videti do 15. aprila


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 26.03.2009.