Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Istorija nemačkog džeza

Gete Institut i Dom omladine Beograd organizuju izložbu fotografija pod nazivom "Istorija nemačkog džeza", kao prateći program 24. Beogradskog Jazz festivala. Izložba traje od 24. do 31. oktobra.

 


Jazz je 20-ih godina prošlog veka stigao u Nemačku, bio zabranjen za vreme Trećeg rajha, posle rata predstavljao simbol demokratije i mira, emancipovao se 60-tih godina uz svoje uzore iz Amerike, a danas ne može da se zamisli muzički život u Nemačkoj bez ovog muzičkog pravca. Tako bi ukratko mogao da glasi sadržaj izložbe „Nemački jazz", koju je po nalogu Goethe-Instituta koncipirao Institut za jazz u Darmštatu i koja danas putuje širom sveta.




Jazz je u kulturnom životu Nemačke zauzeo čvrsto i važno mesto. Albert Mangelsdorff, Peter Brötzmann ili Till Brönner su svetski poznati muzičari. Radio Big bendovi NDR-a, WDR-a ili HR-a dali su celom žanru, a posebno Big Band jazzu, važan impuls. Diskografske kuće poput Enja Records, ECM ili ACT stekle su svetsku slavu, produkcijom u kojoj značajno mesto imaju nemački jazz umetnici. Izložba daje odgovor na pitanje kako je došlo do toga da jazz scena u Nemačkoj postane jedna od najaktivnijih u Evropi. Ona prati istorijat pravca u Nemačkoj, do osvrta na aktuelnu scenu, prikazanu kroz festivale, klubove, produkcijske kuće i ulogu radija, predstavljanjem pojedinaca, regionalnih scena i stilskih tendencija.




Izložba "Nemački Jazz" na 15 tabli predstavlja specifičnosti i razvoj jazz scene u Nemačkoj. Naslovi tabli su: "Jazz osvaja Nemačku", "Jazz pod kukastim krstom", "Jazz cveta...", "Jazz se oslobađa", "DDR: Slobodna forma ili oblikovana sloboda", "Klubovi i život u podrumima", "Festivali  pod vedrim nebom i unutra", "Učenje jazz-a...", "Crne i srebrne ploče", "Jazz papa", "Jazz u radiju", "Albert Mangelsdorf", "Glavni grad - jazz danas", "Evropa", "Jazz u  21. veku". Izložbu čine tematski tekstovi, fotografije iz javnih i privatnih arhiva i muzički primeri, koji se mogu poslušati na MP-3 playeru.


 


 


Datum objavljivanja: 18.10.2008.