Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Istorija čokolade Gorana Jureše

U beogradskoj Galeriji ZVONO u ponedeljak, 4. oktobra 2010. u 19.30 časova, otvara se izložba novih slika Gorana Jureše, pod nazivom, "Istorija čokolade". Izložba traje do 16. oktobra.

 


Radovi novog ciklusa pod nazivom Istorija čokolade pokušavaju da objasne i rastumače kako se, od realnosti proučenih istorijskih ili društvenih činjenica na jednu temu, dolazi do rada koji je apstraktan po svojoj prirodi, ali ne i u svom značenju. Jureša i u novom ciklusu radova teži da postigne likovni prizor koristeći se minimalnim arsenalom likovnih sredstava, svodeći svoju priču na puku naznaku kroz liniju, fleku i slobodan gest.


Istorija čokolade

Kako predstaviti majanskog boga Ek Chuah-a, Boga čokolade?

Zašto Kristifor Kolumbo nije shvatio, prilikom svog četvrtog, poslednjeg putovanja u Ameriku 1502, da plodovi koje je otkrio nisu bademi nego kakaovac?

Da li se radovi sele u polje angažovanog slikarstva ukoliko govore o genocidu koji je Hernan Kortez sprovodio nad domorodačkim življem južne Amerike zbog njihovih dobara, pa i čokolade?

Kako koristiti sceničnost slikanog prizora koji se krije u predstavljanju veridbe španske princeze Ane od Austrije i Luja XIII, kada ona tim činom ne samo što se udaje, nego posle stogodišnjeg čuvanja tajne prenosi kult čokolade sa španskog na francuski dvor?

Ili: primamljivost da se slikarski odgovori na temu portreta kraljice Marije Tereze koja se, skrhana neverstvima Luja XIV, okružena dvorskim kepecima, prežderava čokoladom...




Goran Jureša rođen je 1973. u Beogradu. Magistrirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. godine izlaže samostalno i učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi. 


Radno vreme Galerije: ponedeljak-petak od 12 do 19 časova, subotom od 12 do 16 časova.


 


 


Datum objavljivanja: 30.09.2010.