Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Istoričarki umetnosti Simoni Ognjanović Nagrada Lazar Trifunović

Na svečanosti u Kulturnom centru Beograda, u Galeriji Artget, i naredne 2020. godine, 14. januara u 12.00, tradicionalno će biti dodeljene dve prestižne stručne nagrade iz oblasti promišljanja savremene vizuelne i likovne umetnosti u našoj zemlji.

 



 


Dobitnik Nagrade “Lazar Trifunović” za 2019. godinu je Simona Ognjanović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja Jugoslavije, za studijski tekst Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih, publikovan u katalogu izložbe Devedesete: rečnik migracija, koja se održava u Muzeju, u periodu decembar 2019 – februar 2020.



Žiri u sastavu: dr Jamina Čubrilo, profesorka na Grupi za istoriju umetnosti Filozofski fakultet u Beogradu, dr Dragana Kovačić, savetnica Narodnog muzeja u Beogradu i dr Nikola Dedić, profesor Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, razmatrao je 19 predloga za Nagradu dobijenih od institucija i kolega, a odluka da se nagradi navedeni tekst doneta je jednoglasno.



Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) koje se dodeljuje za najbolju autorsku izložbu u 2019. i njeno tekstualno obrazloženje dobila je izložba Skice za pokretne slike, autora Miroslava Karića, kustosa galerije Remont u Beogradu, priređene u okviru 13. Bijenale akvarela u Zrenjaninu, u produkciji Savremene galerije Zrenjanin, održane u periodu oktobar-novembar tekuće godine.



Žiri Priznanja DIUS koji je radio u sastavu: Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, Saša Janjić, istoričar umetnosti i kustos galerije Remont, i Maida Gruden, istoričarka umetnosti i kustoskinja galerije Doma kulture Studentski grad, odluku je doneo jednoglasno ističući kompleksan i inovativni karakter nagrađene izložbe koji se odnosi na percepciju akvarela kao tradicionalne likovne discipline u intermedijalnom dijalogu sa filmskom umetnošću, i eksperimentalnu kustosku praksu prezentacije radova u galerijskom i nizu alternativnih izlagačkih prostora.



Nagrada “Lazar Trifunović” sastoji se iz plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, novčanog iznos i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa “Kritičari su izabrali” u Likovnoj galeriji KCB. Priznanje DIUS sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos. Obe nagrade od osnivanja 1993/1994. podržavaju Grad Beograd- Sekretarijat za kulturi i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


 



 


Datum objavljivanja: 14.01.2020.