Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Isti Snježane Torbice

U utorak, 17. marta u 19 sati u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, biće otvorena samostalna izložba autorke Snježane Torbice, pod nazivom "Isti". Izložba traje do 5. aprila.

 


Izložba pod nazivom "Isti" prikazuje nastavak ciklusa "One", prikazanog u galeriji Doma omladine 2008. godine u Beogradu. U fokusu istraživanja i dalje ostaje prostor u kome žena, kao personifikacija ženskog principa, vlada i iz kojeg njene moći postaju vidljive. One su sada predstavljene kroz nekoliko celina.


Prvu celinu čine portreti žene kao ženskog principa sa svojim simboličnim atributima. Njen portret prikazuje u potpunosti njen karakter, njene emocije su izraženije, intimnije i prijemčivije, čime se menja njen odnos prema posmatraču. Od prethodne nepomičnosti, distanciranosti i nemogućnosti komunikacije u odnosu na posmatrača, ona sada na veoma intiman način komunicira sa posmatračem i uvlači ga u svoj imaginaran prostor.

 

Drugu celinu čini muški portret. On simbolizuje muški princip koji se budi. Prostor u kome se nalazi  prostor je kojim on još uvek ne vlada.


Treću celinu predstavljaju radovi izvedeni u raznim tehnikama. Ovi radovi imaju za cilj da naglase i upotpune glavni ciklus. Radovi, u isto vreme, posmatrača upućuju na pitanje odnosa između ženskog i muškog principa, odnosno upućuju ga  na pitanje definisanja njihovog odnosa i pitanje njihove komunikacije u kojoj je posmatrač posrednik.


Pored ovih pitanja, ostaje  i dalje dilema da li je posmatrač subjekat ili objekat posmatranja.


Snježana Torbica je rođena 10.02.1983. godine u Sisku. Diplomirala je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,  na slikarskom odseku, u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno je na prvoj  godini doktorskih studija Teorije umetnosti i medija na Interdisciplinarnim studijama u Beogradu. 


 

Grupne izložbe:

2007.  "Progresivne nade", Magacin, Beograd

2007.   Izložba crteža i sitne plastike studenata FLU, Dom omladine,  Beograd

2007.   Bijenale studentskog crteža, Galerija Studentski grad, Beograd

2006.   Bijenale studentskog kolaža, galerija Akademije umetnosti BK, Beograd 

2006.  "Izložba – događaj", crtež, fotografija, instalacija, performans i video, galerija "Haos", Beograd

2006.   Izložba crteža i sitne plastike studenata FLU, Dom omladine,  Beograd

2005.   Ego škart, izložba finalista konkursa na temu "Ego škart" u  organizaciji Hugo Boss-a, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd

2005.   Učesnik radionice Real Prezensa na 51. Internacionalnom  Bijenalu u Veneciji, Italija

2005.   Izložba crteža i sitne plastike studenata FLU, Dom omladine,  Beograd

2004.   Izložba crteža i sitne plastike studenata FLU, Dom omladine,  Beograd

 

Samostalne izložbe:

2008.  "One", slike-crteži, foto-kolaži, galerija Doma omladine, Beograd

2007.  "Ona", slike, galerija Studentski grad, Beograd

2003.  "Stepenice", slike, crteži i objekti, galerija 34 Valjevo


 


Datum objavljivanja: 13.03.2009.