Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ispovesti jugoslovenske moderne

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, od četvrtka, 13. maja 2021. godine, biće postavljena izložba „Ispovesti jugoslovenske moderne – Radovi na papiru iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije“.


 


U pitanju je gostujuća izložba iz Medija centra „Odbrana“, koja predstavlja 44 likovnih radova na papiru. Autorka izložbe i teksta u katalogu je Olivera Vukotić, istoričar umetnosti. Izložbu organizuju Medija centar „Odbrana“, specijalizovana vojna ustanova Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije i Narodni muzej Zrenjanin. Izložba će biti dostupna publici do 8. jula 2021. godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričar umetnosti.



Na izložbi će biti predstavljen izbor radova na papiru u tehnikama crteža, akvarela, pastela, gvašа, tempere i radova izvedenih kombinovanom tehnikom. Pojedini protagonisti ove izložbe su najznačajnije umetničke ličnosti 20. veka na jugoslovenskim prostorima - Ljubomir Ljuba Ivanović, Sava Šumanović, Stojan Ćelić, Predrag Peđa Milosavljević, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Gabrijel Stupica, Nikola Martinoski, Zlatko Prica i drugi.



Umetnička zbirka Galerije Doma Vojske broji oko 1.500 dela likovne i primenjene umetnosti, a radovi na papiru, posle slika, najbrojniji su segment fonda. Manji broj radova Umetničke zbirke Galerije Doma Vojske, kao i iz ovog dela kolekcije, nastao je u prvoj polovini 20. veka, dok većina radova datira iz perioda od 1945. do raspada Jugoslavije, a prisutna su i dela novijeg datuma.


 



Datum objavljivanja: 10.05.2021.