Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ismet Ramićević

Dvoje umetnika iz Makedonije , Margarita Kiselička i Ismet Ramićević, do 22. juna izlažu svoje radove u niškoj galeriji Srbija.
Ismet Ramicevic je rodjen 1960. u dubnici kod Sjenice. Diplomirao je 1984. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Skoplju, u klasi profesora Petra Hadzi Boskova. Radi kao docent na istom fakultetu za predmet Vajarske tehnike. Clan je DLUM-a od 1987. Do sada realizovao 16 samostalnih izlozbi. Ucestvovao na brojnim kolektivnim izlozbama U Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, SAD, Nemackoj, Austriji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj. dobitnik je nekoliko makedonskih i medjunarodnih nagrada i priznanja za skulpturu.

 


Margarita Kiselačka je rođena 1962. u Skoplju. Diplomirala je 1985. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnoati u Skoplju, u klasi profesora Petra Hadži Boškova. Devet puta je samostalno izlagala učestvovala na više od 50 kolektivnih izložbi u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, SAD, Turskoj, Engleskoj. Iako po osnovnoj vokaciji vajar Margarita Kiselički se bavi različitim likovnim disciplinama tako da će u Nišu izložiti najnoviju seriju grafika rađenih tehnikom monotipije, koje čine ciklus "Prostor". Kako sama umetnica kaze to je "Prostor - neopterećen teretom svakodnevnog, prostor gde konačno prelazi u beskonačno". Zapravo posmatrano u širem kontekstu možemo konstatovati da je motivska preokupacija umetnice imaginarni predeo. Viđeno ili zamišljeno je kroz likovne elemente preobraženo u imaginarno. Primenjujući različite nivoe redukcije i sublimacije umetnica postepeno prizor pretvara u znak.


Ismet Ramićević je rođen 1960. u dubnici kod Sjenice. Diplomirao je 1984. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Skoplju, u klasi profesora Petra Hadži Boškova. Radi kao docent na istom fakultetu za predmet Vajarske tehnike. Clan je DLUM-a od 1987. Do sada realizovao 16 samostalnih izložbi. Učestvovao na brojnim kolektivnim izlozbama U Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, SAD, Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, dobitnik je nekoliko makedonskih i međunarodnih nagrada i priznanja za skulpturu.


Niškoj likovnoj publici će se predstaviti delima koja pripadaju njegovom višegodisnjem mega projektu pod nazivom "Info-zraci". Bazirajući ovaj projekat kao reakciju na međuzavisnost života savremenog coveka i informatičkog sveta, Ramićević za osnovni materijal koristi staru novinsku hartiju. "Recikliranjem" novina, oblikujući iz u rotoluse i spirale stvarajući nove umetničke celine - instalacije Ramićević razvija vlastiti konceptualni sistem sugerišući ideje o besmislu, zabludama i prolaznosti informacija kojima smo svakodnevno izloženi.


 


Datum objavljivanja: 18.06.2008.