Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Isijavanje Gorana Dragaša

U utorak, 21. aprila u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, otvara se magistarska izložba autora Gorana Dragaša, pod nazivom, "Isijavanje - termografski otisci". Izložba traje do 30. aprila.

 


Predmet istraživanja je toplotni zapis, oblik energije koji se može posmatrati kao trag u određenom vremenskom periodu, a nastaje kao posledica ili modus, a materija je "supstratum" koji je nosi. Da li su izvesni čulni kvaliteti ( boja, ukus ) samo stanja svesti koja ne postoje u materiji, odnosno postoje samo u svesti i da li postoji isto pravilo za sve čulne kvalitete? ( u ovom slučaju, topolote )  Rad je nastao na pokušaju prevazilaženja suprotnosti i fizičke ograničenosti između optičkog i taktilnog čula. Korišćenjem  infra crvene kamere, prevaziđena je fizička granica vidljivog, a taktilno je postalo optički prihvatljivo, odnosno, nevidljivo je postalo vidljivo.Toplota koja je do sada predstavljala objektivnu spoljasnjost, sada dobija oblik koji se može optički percipirati i duhovno sagledati. 


"...Snimanje infra-crvenim zracima, i postupak koji je za svoje likovne kompozicije primenio Goran Dragaš na tragu je naučno zasnovanog sistema detekcije. Kako se radi o umetnosti koja se oslanja na prodornost fizičkih svojstava opažanja, u pitanju nije puka postmoderna strategija, već pre svojevrsna neutralizacija ideologije mnogih stvaranja slike u savremenoj kulturološki odredjenoj umetničkoj proizvodnji. U proteklom veku, ne samo u eksperimentima u nauci i umetnosti od sekvenciranja pokreta i isijavanja svetlosti, pa preko Kirlijanove fotografije i traganja za aurom i optičkih rešenja u infra-crvenim zracima za špijuniranje nautičkih konvoja, naznačena je narav te oblasti merenog skrivenog zbivanja ka sistematizovanom vremenu.  Niz zahvaćenih i prenesenih dogadjaja mogu da zahvate sekvence običnog života ka umetničkoj celovitosti, ali i da otvore naše sagledavanje neposredno odvijenih neuočenih pokreta i postojanja. Vremenski sklop je neporeciv: naučna preciznost takvog zahvata odredljiva je kao moguće morfičko polje, kao uviđanje materije koje sadrži nasleđeno sećanje, što je deo višedecenijskih otkrića o sistemima predmetnog sveta i pamćenja.


Koristeći kamere FLIR Sistems koje poseduju princip detekcije infra-crvenog zračenja, toplotni izvori približeni su svojevrsnoj morfičkoj rezonansi. U pitanju je likovni postupak za oblikovni registar po kome se vrste predmeta, delova akcija i odnosa koje stvaramo stapaju u ambijentalni i senzualni, po emisiji prenesene 'toplote', uokviren estetski dogadjaj.  U radovima u kojima se taj tanani detektor umetnikovog objektiva usmerava, 'Kutija za nakit' ili 'Ogrlica',  intimni fokus postaje vizuelni ali i ukomponovani likovni spomenik situacije. Prenos isto tako zahvata činjenicu talasnog usnimljavanja taktilnosti sa onom, iz svih etapa umetnosti poznatom skalom osećanja, strepnje, ozarenja, i drugih u delo 'toplotno uvedenih' upamćenih trenutaka. Prateći svojim prostornim senzibilitetom vidove multimedijskog zasićenja, Goran Dragaš ostvaruje u pokretnoj slici video kadra svakako i zvuka, ali i na površini dve dimenzije grafičke otiske koji nadmašuju kolorisane deonice raznobojne digitalne štampe. Posećući, čak i direktno za iščezavajućim dahom fizičke toplote, a time i vremena, njegov postupak infra-crvenih isijanja svakodnevnih situacija i detalja predmeta prerasta u zanosnu vizuelnu poemu, sekvenciranu s istraživačkim predumišljajem. "

 


Nikola Šuica


Goran Dragaš  je rođen 10.05.1972.god. u Sisku, R Hrvatska. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti, u Beogradu 2000.god. Diplomirao u klasi profesora Slobodana Roksandica, 2005.god. Magistrirao u klasi profesora Dragana Momirova 2009.god Član je ULUS-a


Izložbe:


2008.god- 13. Međunarodno bijnale umetnosti


"Čist izraz"  Pančevo 2008


2007.god.- Jesenja izložba, Galerija Cvijeta Zuzorić


2007.god.- 1. Međunarodno bijenale proširenih medija, Galerija Cvijeta Zuzorić, Beograd


2007.god.- Međunarodno bijenale grafike, SKC, Beograd


2006.god.- Novi članovi ULUS-a, Galerija Cvijeta Zuzorić


Arte immagina , Un mondo in transformacione, ReggioEmilia,Itlalija


 


Adresa:  Ustanička 244a, Beograd


Telefon: 063/ 8 33 55 72


E-mail: gdragas@hotmail.com


 


Datum objavljivanja: 20.04.2009.