Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Isidora Fićović: Šta je savremeno?

Izložba, (video instalacije), autorke Isidore Fićović, pod nazivom, "Šta je savremeno", održava se od 4. do 14. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka 4. Rad istražuje pitanje "Šta je savremeno?" među lokalnom umetničkom zajednicom u Beogradu, Srbiji.


 


Uključen je veći broj umetnika, istoričara umetnosti i kustosa, relevantnih u stvaranju umetničkog duha glavnog grada i šire,  kako danas tako i pre dvadeset i trideset godina. Uz Eru Milivojevića, Rašu Todosijevića, Zorana Popovića, Jovana Čekića, pojavljuje se i generacijski mlađa grupa pripadnika savremene lokalne umetničke scene, koji prisustvom u radu svojim individualnostima i datim subjektivnim odgovorima čine taj savremeni trenutak zabeleženim i ovekovečenim digitalnim zapisom. 



Autor ovog rada posmatraču daje kratak uvid u to ko su pripadnici savremene beogradske umetničke scene objedinjujući ih kroz njihove odgovore na pitanje "„Šta je Savremeno?" u prostoru digitalnog videa  i nudi stalno preispitivanje trenutka sada.



Jedan od odgovora koji se pojavljuje u radu,  Miroslava Karića ( istoričar  umetnosti/REMONT):



"Savremeno? Hoćeš u vremenskim nekim granicama, to jel?



Za mene je savremeno sve što je nastalo recimo ako pričamo o artu u poslednjih deset godina. Eto  znači sve tekuće, da tako kažem ,  ako pričamo o artu jel,  a nadam se da pričamo o artu. Pa da eto kao što sam rekao ako pričamo o toj nekoj umetničkoj produkciji  znači sve što je nastalo u poslednjih pet do deset godina je za mene savremeno, znači tekuća neka situacija da tako kažem."



Isidora Fićović je rođena u Srbiji i studirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imala je solo izložbe ‘Strategija ’’DAN+NOĆ’’, ’’Black Rabbit’’ i ’‘Ratman’’ u Beogradu i učestvovala na grupnim izložbama u Njujorku (New Museum), Londonu (Frieze Art Fair, UK), Turskoj (Depo, Istanbul), Danskoj (Rum 46, Aarhus).


 



Datum objavljivanja: 03.10.2011.