Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Irena Vuković: Zbližavanja

Izložba digitalnih grafika "Zbližavanja" Irene Vuković 17 – 30. oktobra 2022. Otvaranje: 17. oktobar, u 19h. Foaje KC Pančeva

 


Umjetnički izraz Irene Vuković nameće se kao neuobičajeni intelektualni izazov koji čini spoj grafičkog dizajna i slikarstva. Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Ubjedljivim i specifičnim načinom rada doprinosi besprekornoj preciznosti izraza kako u crtežu, tako i na štampanim platnima. Napuštajući tradicionalne forme likovnog izraza, umjetnica se okreće ka interdisciplinarnom pristupu i uvođenju novih medija koji joj pružaju nove izražajno-tehnološke mogućnosti. Boja je znalački redukovana, uglavnom u komplementarnom registru koji u popunosti ublažava tvrdi obris linija i gradi forme prefinjene modelacije. Djela su tonski odvažna, rafinirana i ambijentalno evokativna. Poseban akcenat je dat na atmosferu koju umjetnica postiže zavidnim crtačkim rješenjima, igrom čistih linija i tonskim valerima. Svojim dovitljivim i kreativnim rješenjima, kao i izazovnim temama, intrigira posmatrača i stavlja ga u središte razbuđenog interesa za umjetnost. Osnovno polazište je crtež kojim umjetnica vješto vlada, ali u svom radu Irena odstupa od konvencionalnog poimanja slikarskog zadatka i pokazuje izuzetnu logiku na području grafičkog dizajna. Koristeći tehnički perfekcionizam i angažovane teme, umjetnica pravi nacrte koje zatim štampa na platnima različitih dimenzija, gradeći na taj način visoki standard grafičkog izraza…



Umjetnica je uspjela vješto da grafički dizajn dovede u polje likovnosti, te da im da podjednako značenje. Proces njenog rada je uvijek usmjeren na igru kao temeljnu vrijednost kulture i umjetnosti. NJežni i delikatni rukopis s naglašenim pokretima i simbolima ruku orjentisan ka atmosferi i uhvaćenom trenutku daju posebnu draž njenim djelima. U svojim radovima redukuje oblike u znakove i likove u simbole, uz vješto uklapanje „pravog tona” i čiste linije, gradeći uvjerljiv likovni ishod. Irena Vuković je neobična pojava u modernom umjetničkom izrazu, pa zaslužuje da bude temeljeno upoznata i shvaćena.



mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umetnosti







Irena Vuković rođena je u Titogradu. Osnovne studije završila je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – odsjek za grafički dizajn, u klasi profesora Mileta Grozdanića, a magistarsku tezu na temu Grafičko oblikovanje edicije ili likovna autonomija knjige odbranila je na istom fakultetu 2020. godine.



Likovno je oblikovala brojne naslove i edicije. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU-a 2002. i nagrade Dobar dizajn na Novosadskom salonu knjige 2008. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji. Autorka je izložbe povodom 15 godina Dnevnika Vijesti u Paviljonu ULUCG-a 2012. godine, kao i nekoliko samostalnih izložbi. Bila je učesnica brojnih rezidencija, kreativnih radionica iz oblasti grafičkog dizajna i novih medija u zemlji i inostranstvu. Bavi se kreativnim industrijama. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine. Radi kao likovni pedagog u Srednjoj likovnoj školi Petar Lubarda na Cetinju.


 


Datum objavljivanja: 17.10.2022.