Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Irena Simić: Oproštaj i opraštanje

Izložba “Oproštaj i opraštanje” Irene Simić od 25. jula do 6. avgusta 2023. Galerija Doma omladine Beograda. Otvaranje izložbe: 25. jul u 19 časova

 


Izložbeni projekat „Oproštaj i opraštanje“ predstavlja razmišljanja, preispitivanja i sagledavanja događaja iz prošlosti: kako su ona sačuvana u sećanju, kakve slike ih definišu i koje asocijacije podstiču sećanja na njih. Kako je priroda sećanja u velikoj meri vizuelna, svaki trenutak prošlosti stvara određenu sliku zauvek utisnutu u podsvest.



Kroz stvaralački proces vrši se istraživanje u polju sećanja na doživljena iskustva koja su nesvesno potisnuta, kao i opraštanje od njih. U osnovi istraživanja događaja iz prošlosti prepliću se životne spoznaje koje kroz rad želim da odgonetnem, emotivno prihvatim i materijalno uobličim.



Radovi predstavljaju pokušaj materijalizacije osećaja, impresija, svega nematerijalnog; to su prikazi pokreta zarobljenog u trenutku, ideje vremena kao pojave koja je neuhvatljiva, i iskustava koja se brišu iz sećanja, a opet se neočekivano u nekoj pročišćenoj formi pojavljuju i naziru u svakom radu.



U procesu obnavljanja sećanja kroz opipljive forme, pojavljuju se i drugi aspekti, teme koje se razvijaju uporedo sa stvaranjem dela. To je, prvenstveno, saznanje da je sve podložno promeni. Osećaji, emocije i iskustvo, ma koliko u trenutku nastajanja bili jaki i dramatični, vremenom dobijaju neke druge dimenzije i intenzitet, menjaju oblik i drugačije se sagledavaju. Stoga temporalnost, prolaznost, brzina nastajanja i nestajanja postaju neki od ključnih pojmova koje istražujem u svom radu.



Irena Simić







Irena Simić rođena je 1995. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.



Izlagala je na više grupnih izložbi: “Biti prisutan” – Izložba crteža studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, 2021; 50. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti,  Dom omladine Beograda, 2022; Lichtfelder – The end of language – Wittgenstein reimagined / Selected Artist, 2022; Skulptura 22 – Izložba vajara i vajarki Srbije, Umetnicki paviljon “Cvijeta Zuzorić’, 2022; Inter/Akcija 2022, Banja Luka; Inter/Akcija 2022, Galerija Kuće legata, Beograd; Izložba “Skulptura”, Galerija Dimenzija, Beograd, 2023; Izložba 5 autora, Galerija Dimenzija, Beograd, 2023. Izložba “Oproštaj i opraštanje” u Galeriji Doma omladine Beograda  je njena prva

samostalna izložba.


 


Datum objavljivanja: 24.07.2023.