Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Irena Kovač: FEM i NEM

Poziv na obeležavanje prve godišnjice rada galerije X VITAMIN i otvaranje prve samostalne izložbe Irene Kovač u Beogradu.


 


Osnivači: Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti  i Milorad Stajčić, vizuelni umetnik

Subota, 22. decembar u 20 č

X VITAMIN Galerija

Studentski trg 11, 1. sprat

11000 Beograd



 

Irena Kovač, predstavnica je generacije umetnika postdigitalnog doba. Kao suvereni vid izražavanja bira kolaž, što je značajno za sagledavanje njenog rada ne toliko tehnički koliko konceptualno. Fotomontaža i slikarski fotorealizam su samo pitanje njene odluke jer fantastično vlada i jednom i drugom veštinom.  Rečnikom našeg doba ključni pojmovi (hashtags) u kompozicijama Irene Kovač su: Žena, porodica, telo, igra, humor, san, sloboda, kolorit. Sve to je autorka majstorski umontirala u vrcav narativ sa neodoljivo privlačnom atmosferom koja odaje emancipovani šmek starih dobrih vremena.

 





Irena Kovač, rođena je 1992. godine u Kikindi. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine , na slikarskom odseku.  Iste godine nagrađena je za najuspešniji rad iz umetničke discipline Slikanje i bila stipendistkinja fonda za mlade talente Republike Srbije- „Dositeja”. Do sada je imala tri samostalne i više kolektivnih izložbi, među kojima su izložba „56. Oktobarskog salona“  2016. godine u selekciji Dejvida Eliota, zatim kolektivna izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu i druge. Ovo je njena prva samostalna izložba u Beogradu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad.


 



 


Datum objavljivanja: 18.12.2018.