Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Irena Jevtović: Gusenica

Samostalna izložba autorke Irene Jevtović, "Gusenica" - fotografije. 17 - 21. novembar 2020. Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 1.Radno vreme: 12 - 16h.

 


U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Irena Jevtović izložbom fotografija Gusenica.


Ovo je deseti segment pop up projekta sa idejom da se u međuvremenu - između stanja derutnog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva – stekne nova energija i kreativna revitalizacija. U isto vreme se in situ susreću autentičnost mesta i autentičnost autorskog koncepta ostvarujući novu dijalošku formu. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju izložbenog prostora Grafičkog kolektiva.  U ciklusu fotografija koje vešto nivelišu odnos poetične likovnosti i dokumentovanja skrivenih narativa u okruženju, autorka istražuje problem percepcije i njenih transformacija. U znaku prirodnih pojava metamorfoze oblika u prirodi na poznatom primeru gusenica-leptir, Irena Jevtović problematizuje pitanje naučenih/nametnutih okvira vizuelnih doživljaja i njihovog oslobođenja u svakodnevnom procesu posmatranja.



„Umetnica savremenog posmatrača doživljava ekstremno zarobljenim u oklopu sopstvene nemoći da oseti snagu samog sebe, svoju čulnost i jačinu koju zasigurno poseduje. Oklop u kom savremeni posmatrač ušuškano živi, rezultat je celoživotne akumulacije prizora. Svrstavati novi prizor u već nataloženu prošlost, smatrati pogled ustaljenom rutinom, za umetnicu predstavlja najveću opasnost po savremenog čoveka. Posmatrajući svoje okruženje kroz prizmu unapred formulisane misli, već čvrsto utemeljenog osećanja o datom prizoru i ponavljajući takav pristup svakodnevno, čovek stvara sve čvršći oklop, postaje gusenica ograničena prostorom i zaustavljena u vremenu, takav posmatrač nikada neće poleteti. Sloboda je bila motiv i u ranijim Ireninim radovima, ona kroz svoje delo pokušava da je približi posmatraču i natera ga da prepozna da sloboda znači dopustiti prirodi da došapne svoju tajnu notu koja otključava lutku i gusenicu pretvara u leptira. Serija fotografija Irene Jevtović predstavlja prizore statične do perfekcionizma. Balans i mir na njenim fotografijama izazivaju tenziju, objekti ostaju u stanju mirovanja dok se ne pojavi sila koja će delovati na njih. Umetnica ostavlja izbor posmatraču, ona ne nameće odgovore već ih nudi u tišini.” iz teksta Kristine Armuš



Irena Jevtović (1996. Čačak) diplomirala 2019. na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića. Master studije završava 2020. u klasi istog profesora. Učesnica je mnogih grupnih izložbi u državi i inostranstvu. Ostvarila je dve samostalne izložbe “Ono što ostaje” u Galeriji Istorijskog arhiva, Čačak (2019) i „Sloboda“ u Centru za grafiku, Beograd (2020). Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja i nagrade za mozaik Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2019. godine.


irena.jevtovic@outlook.com


 


Datum objavljivanja: 16.11.2020.