Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Invitacija za Juliju Stošek, Ariona Aslanija

U utorak, 26. januara, 2010. godine u Magacinu u Kraljevića Marka 4, otvara se izložba autora Ariona Aslanija, pod nazivom, "Invitacija za Juliju Stošek". Izložba traje do 30. januara.

 


Umetnik namerava da iskoristi galerijski prostor Magacina u Kraljevića Marka 4, kao javnu praonicu posuđa. Ceo proces pranja posuđa zamišljen je kao otvoreni proces u vreme trajanja izložbe, work in progress, gde umetnik na

sebi svojstven način uz svojevrsni update, vrši postavku na licu mesta.


Arion Aslani:  "Ceo projekat, odnosno izložba, naslovljena je na Juliju Stošek, (Julia Stoschek), kao omaž Juliji Stošek, odnosno "Invitacija za Juliju Stošek", nemačku kuratorku i kolekcionarku mlađe generacije - jednu od značajnih figura kada je savremeni art u pitanju, sa akcentom na video art i instalacije u prostoru, na teritoriji Evrope, tačnije Nemačke. Mišljenja sam da je za jednog umetnika najbolje da svoje predstavljanje obavi na sebi svojstven način, što će reći putem umetničkog jezika, da predstavi sebe putem umetnosti, jer je upravo to jezik kojim umetnik najsigurnije vlada. Na ovaj način želim da skrenem pažnju na sebe kao umetnika i na taj način pridobijem pozornost Julije Stošek profesionalno gledano, a kako sam u Juliji prepoznao osobu koja istinski razume i podržava savremeni art danas, mislim da sam uspeo da pronađem modalitet da joj se i zvanično obratim i zahvalim ovim putem. U svakom slučaju intencija je jasna i decidna, i s tim u vezi potpuno subjektivna: "Pozivam kolekcinarku i kustoskinju Juliju Stošek da obrati pažnju na mene". U današnje vreme, kuratori i kolekcinari predstavljaju bazične karike kada je savremena umetnička produkcija u pitanju. Ja sam ovo uvideo na vreme i stoga sam našao adekvatnu osobu kao i pogodan trenutak za obraćanje".


 


Datum objavljivanja: 25.01.2010.