Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Intezitet afekta Zorana Todorovića

Performansi, akcije, instalacije: retrospektiva Zorana Todorovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad,Dunavska 37. Sreda 18. mart otvaranje izložbe i performans Asimilacija u 19h. Autor projekta: dr Miško Šuvaković, kustos izložbe: Sanja Kojić Mladenov, kustos MSUV

 


Retrospektivna izložba će obuhvatiti  prezentaciju umetničkih radova i projekata Zorana Todorovića nastalih između 1997,do poslednjih radova, iz 2007. godine. Pojmovi i teme u fokusu: odnos telo - mašina, SM, okrutnost, percepcija, provokacija - produkcija, prezentacija i izvođenje.


Umetnički rad Zorana Todorovića na brojne radikalne načine tretira ljudsko telo i njegove medijske odnosno društvene sisteme reprezentacije kroz zapadnu istoriju umetnosti i kulture, od promišljanja i destrukcije klasicističkih obrazaca reprezentacije lepog i idealizovanog tela, preko provociranja političkog tela avangardi, neoavangardi i multikulturalnog postmodernizma, pa do suočavanja sa savremenim nadziranim, medicinski i masmedijski oblikovanim i disciplinovanim biopolitićkim telom individue.

Očekujemo da će prezentacija podstaći i širi razgovor na temu radikalne upotrebe, statusa i transformacije tela u performansu, kao i goruća pitanja etike i estetike korišćenja živih organizama u biotehnološkoj umetničkoj praksi.


Zoran Todorović (Beograd, 1965) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde od 1998. godine radi kao asistent, a zatim i docent. Njegov heterogeni umetnički rad se ostvaruje uglavnom u okviru novomedijskih i multimedijalnih umetničkih praksi, kroz video, performans, akcije i instalacije. Njegovi radovi su izlagani i izvođeni u mnogim evropskim zemljama, Kanadi i SAD.


Više informacija na sajtu MSUV: www.msuv.org

Radno vreme: radnim danom i vikendom od 9-17 sati

Muzej je ponedeljkom zatvoren

ulaznice se ne naplaćuju


 


Datum objavljivanja: 09.03.2009.