Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Intermuzeji 2016. Moskva

Narodni muzej Zrenjanin je nedavno ostvario uspešnu saradnju sa Istorijsko-kulturnim muzejem „Kolomenski kremlj“ iz Kolomne.


 


Ovaj muzej se preko Srednjobanatskog upravnog okruga obratio zrenjaninskom muzeju znajući da ova ustanova u okviru svojih bogatih zbirki čuva i nekoliko radova ruskog slikara Aleksandra Lažečnikova. Ideja je bila da se na međunarodnom muzejskom festivalu „Intermuzeji 2016“ ruski muzej predstavi projektom „Kolomna – Srbija. Zajedno gradimo budućnost“ u okviru kojeg bi bio izložen materijal o arhitekti Nikolaju Krasnovu i slikaru Aleksandru Lažečnikovu.

Slikar Aleksandar Ivanovič Lažečnikov je rođen u Moskvi 1872. godine, a umro je u Petrovgradu (današnjem Zrenjaninu) 1944. godine. Kao ruski emigrant u naš grad je došao 1920. godine u kojem je ostavio dubok trag u kulturnom i obrazovnom životu. Radio je kao nastavnik crtanja u ovdašnjoj Gimnaziji, izlagao je samostalno kao i sa grupom „Velikobečkerečki impresionisti“, ali i sa drugim umetnicima u Beogradu, Novom Sadu, Parizu... Slikao je pejzaže, portrete, žanr-scene i aktove. Godine 1962. supruga Aleksandra Lažečnikova je većinu njegovih radova prenela u tadašnji SSSR, međutim dosta dela se i danas nalazi u privatnim zrenjaninskim kolekcijama, dok Narodni muzej Zrenjanin čuva pet slika.

Odazivajući se pozivu Tatjane Stuknine, zamenice direktora muzeja „Kolomenski kremlj“ i autorke projekta, Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja je odabrala dokumentarni materijal i fotografije dela Aleksandra Lažečnikova kako bi ovaj slikar na najbolji način bio predstavljen u Moskvi na „Intermuzeju 2016“. Reč je o  najvećem  muzejskom festivalu u Rusiji i jednom od najvećih u svetu koji je ovog maja održan osamnaesti put . Svake godine na njemu se okupi oko 300 muzeja iz čitave zemlje i zemalja gostiju iz inostranstva. Odvija se pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva turizma, kao i upravnih struktura grada Moskve. Suorganizatori  ove manifestacije su Muzejsko društvo Rusije i ICOM Rusije, a specijalni pokrovitelj  je predsednik Ruske Federacije.

Osim prisustva Narodnog muzeja Zrenjanin na „Intermuzeju 2016“ našu zemlju su predstavljali i predsednik NK ICOM Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i podpredsednik NK ICOM Tamara Ognjević, direktorka Artis centra koja nam je i prenela prve utiske i reakcije iz Moskve.


 



Datum objavljivanja: 03.06.2016.