Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Interaktivna izložba - Srce

Otvaranje interaktivne izložbe - Srce je u utorak, 11. novembra u 19. časova u Galeriji Progres, Knez Mihailova 27, Beograd.

 


Srce je predmet pažnje čovečanstva od pamtiveka. Prvi crtež o srcu je star preko pedeset hiljada godina. U Svetom pismu srce se spominje na više od hiljadu mesta, a u svakodnevnom životu ne prođe dan, a da ne izgovorimo neku metaforu o srcu, dok rad tog organa i ne primećujemo…

Interaktivna izložba SRCE je nastala u Mađarskoj 2007. godine, nakon što su Mađarski stručnjaci u Velikoj Britaniji završili projekat Virtual Museum koji omogućava fotografisanje srca na razne načine (ultrazvuk, rendgen, MRI…) kako bi se ti snimci koristili u dijagnostici. Snimci, na kojima je primećena i estetska vrednost, postali su polazna tačka izložbe. Srce se predstavlja sa različitih aspekata: istorije umetnosti – od prvih crteža do moderne umetnosti; biologije - gumeno srce koje posetioci sklapaju; zdravog života - saveti lekara i dijetetičara; anatomije - evolucija srca; zatim sa aspekta religije, etnologije, etimologije i simbolizma - šta je srce značilo u drevnim civilizacijama i šta predstavlja u raznim religijama itd. Za ovu izložbu je komponovana muzika koja je zasnovana na ritmu lupanja srca embriona i majke. Izložba prikazuje i dva kratka filma: prva operacija srca u Mađarskoj snimljena na super osmici, profesora Ložadija, dok drugi film predstavlja najnovije mogućnosti snimanja rada srca, delo profesora Endru Kuka.

Izložba je za sve uzraste i različita interesovanja: deca se igraju sa pumpom koja predstavlja kako srce radi ili  sklapaju gumeno srce, znatiželjni se edukuju o Harvijevom otkriću i kako se pre njega zamišljao krvotok i rad srca, ljubitelji umetnosti zabaviće se pred kompjuterom (touch screen) koji će ih sprovesti kroz istoriju slikarstva, a oni koji žele samo da uživaju u crtežima i fotografijama, mogu da pogledaju zbirku iz Medicinskog muzeja u Budimpešti ili da se dive fotografijama srca koje su snimljene najmodernijom tehnologijom. Hrabri mogu da uđu u operacionu salu i pogledaju snimak operacije srca, a oni koji se umore, mogu da sednu u ljuljašku u obliku materice i slušaju muziku.

U protekle dve godine interaktivna zložba SRCE je bila postavljena u gradovima Mađarske i imala je oko million i dvesta hiljada posetilaca.


 


Datum objavljivanja: 27.10.2008.