Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

INTER/AKCIJA 2022

Otvaranje izložbe radova INTER/AKCIJA 2022 koje se održava u Kući legata (Knez Mihailova 46, Beograd) 24. 12. 2022. u 19h. Izložba traje do 11. 1. 2023. godine.

 


Sve to (ne) zavisi od mene



24.12. 2022 - 11. 1. 2023.



Kuća legata, Beograd



Inter/Akcija je projekat saradnje, dijaloga i razmene o idejama i pitanjima savremene umetnosti koji kontinuirano, od 2016. godine, realizuju studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dijaloška forma projekta se od 2021. godine usložnjava i ostvaruje kao konverzacija kojoj se pridružuju koleginice i kolege sa Akademije umjetnosti u Banja Luci uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Centralni deo programa Inter/Akcije predstavlja izložba koja se razvija iz zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svetu savremene umetnosti koji, primenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umetnost u izlagačkom formatu.



Inter/Akcija okuplja studentkinje i studenate završih godina osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke koji upućuju poglede na složene odnose identitetskih politika i njihovih društvenih ispoljavanja. Izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umetnici i umetnice govore o različitim formama sopstvene savremenosti. Inter/Akcija na svež način otkriva presek aktuelnih kretanja karakterističnih za najmlađu generaciju umetnica i umetnika koji aktivno istražuju u poljima formalnog, pojavnog, verbalnog i vizuelnog; suprotstavlja raznorodne identitete novih umetnika i novih kustosa, te njihovu združenu imaginaciju pretače u izložbenukonverzaciju.



Ovogodišnja izložba projekta Inter/Akcija donosi radove osamnaest umetnica i umetnka: Jovana Babić, Sonja Lundin, Nevena Ostojić, Barbara Laković, Mladen Micić, Pavle Ćurčić, Luka Ličina, Pavle Banović, Danijela Mihić, Aleksandra Kuzmanović, Isidora Branković, Jovan Došenović, Ognjen Milošević, Irena Simić, Marija Vilimonović,  Vanja Žunić, Milica Katić i Marko Obradović. Izložba se ostvaruje u saradnji sa studentkinjama istorije umetnosti Sofijom Buzadžić, Leom Stanković, Dunjom Aleksić, Andrejom Drobnjak, Dušicom Đekanović i Minjom Lazareski. Koordinatori projekta su Luka Tripković, Dunja Trutin (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu), Ljubica Vujović i Jovana Trifuljesko (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu).







Koncept predstavlja razjedinjenu strukturu sačinjenu od raznolikih pristupa promatranju sveta i identiteta. Oni variraju od prepoznavanja subjekta iz domena prošlosti i tradicije, preko porekla i porodice, verskog i nacionalnog identiteta, odrastanja i sazrevanja, do preispitivanja, pa i obesmišljavanja učitanih vrednosti kroz tzv. landscape budućnosti. Sveobuhvatni motiv prirode, koja se transformiše paralelno sa čovekovom transformacijom, provlači se kroz umetničke radove u najrazličitijim kontekstima, negde direktno aludirajući na odnos pojedinca sa njom, a negde prožimajući se kroz sopstvenu negaciju. Okolnosti savremenog sveta neretko dovode pojedinca u stanje dezorijentisanosti, te u težnji da pronađe sopstveni put, okreće se parametrima prošlosti i budućnosti. Sa druge strane, učitava identitet u svakodnevnim kadrovima današnjice koje dovodi u vezu sa dokazom sopstvenog postojanja.  Disperzija umetničkih medija, od onih tradicionalnih preko različitih vidova eksperimentisanja unutar i izvan granica samog medija, uslovila je i različita koncipiranja opusa, ali sa sadržajima koji se negde preklapaju u svojoj biti. Tako možemo prepoznati nekoliko celina koje čine izložbu: Od mene ka svemu, Derealizovana realnost, Igraj, Zeleni čovek i Koje lice da odaberem.


 


Datum objavljivanja: 26.12.2022.