Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Instrumenti u Zaječaru

Kosta Bogdanović, otvoriće u Narodnom Muzeju u Zaječaru, u utorak, 29. jula 2008. godine izložbu skluptura pod nazivom "Instrumenti", a zatim će održati promociju knjige "Poetika vizibilnog". Izložbu možete posetiti do 12. 08. 2008.

 


Autor postavke je kustos Narodnog muzeja iz Zaječara, Dejan Sotirović, istoričar umetnosti. 


Kosta Bogdanović je Istoriju umetnosti završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, a skulpturu je učio kod Sretena Stojanovića. Samostalno izlaže od 1964. godine na preko trideset izložbi u zemlji i inostranstvu. Tekstove o savremenoj umetnosti objavljuje u časopisima, katalozima i drugim publikacijama od 1967. godine. Osnovao je Centar za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1974. godine, gde u periodu od 1967. do 1994. radi kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985 - 1987). 


Kao vajar, istoričar umetnosti i teoretičar vizuelne kulture svoje višedecenijsko bavljenje istorijom i teorijom umetnosti uobličio u novu multikulturalnu istorijsku disciplinu pod nazivom vizuelna kultura, koju je ustanovio kao jedinstven i nov predmet koji je uveo na Akademiji umetnosti u Sarajevu 1982. godine. Takođe je ustanovio temelje predmeta teorije vizuelne kulture, koji je uveden u postdiplomski program Akademije umetnosti u Novom Sadu 1992. godine, koji predaje do danas. Kao profesor po pozivu predaje isti predmet na postdiplomskim studijama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Objavio je devet knjiga iz oblasti vizuelne kulture. 


Narodni muzej u Zaječaru osnovan je 27.marta1951. godine, kao zavičajna zbirka. Vremenom je prerastao u muzej kompleksnog tipa, sa odeljenjima: arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije, koja imaju stalne izložbene postavke u zgradi muzeja, Radul-begovom konaku i Muzeju Timočke krajine u Boljevcu. Od 1996. godine muzej ima i odeljenje dokumentacije, kao zasebno odeljenje.


Datum objavljivanja: 28.07.2008.