Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Institut servantes

U Beogradu, 27. maja Institut Servantes u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom organizuje u utorak u 18h u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta okrugli sto na kom će učestvovati stručnjaci iz Španije i Srbije.


 


Cilj okruglog stola je da se, preko iskustava Španije, pokaže kako je moguće očuvati istorijske delove grada i prilagoditi ih savremenom životu. Na konferenciji učestvuje, između ostalih, Fransisko Polo, dobitnik Nacionalne nagrade za urbanizam. Biće obezbeđen simultan prevod. Ulaz  je slobodan.

Okrugli sto ima za cilj da, preko iskustava kroz koje je prošla Španija, pokaže kako je moguće očuvati i uskladiti stare, istorijske delove grada sa savremenim životom. Istorija nam je pokazala da su se gradovi uvek oblikovali preklapanjem građevina iz različitih epoha koje su komunicirale među sobom. U tom smislu, mnogi planovi obnove istorijskih centara gradova Španije, sprovedeni tokom poslednjih decenija, pokušali su da očuvaju njihove istorijske odlike, dodajući im savremene građevine koje su ih održale živim i sprečili njihovo dalje propadanje.



Na ovom okruglom stolu, predavači iz Srbije i Španije razmeniće svoja iskustva na ovu temu: Fransisko Polo, dobitnik Nacionalne nagrade za urbanizam, Havijer Mosas, arhitekta i Aurora Fernandes, urednik časopisa o arhitekturi, govoriće o reformama u Bilbaou, dok će profesorka Eva Vanista Lazarević, kao i asistent Aleksandra Đukić, obe sa Katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ponuditi svoje viđenje ove teme. 



Francisko Pol bio je vođa projekata zaštite i rekonstrukcije gradova u skoro svim pokrajinama Španije. Učestvovao je u urbanističkim projektima vezanim za istorijske oblasti Barselone, Madrida i Kordobe, a autor je i planova za zaštitu istorijskog nasleđa poput glavnog trga u Madridu, Plaza Mayor. Radio je kao konsultant za međunarodne institucije (Evropska Unija, OCDE) i državnu administraciju Španije na izradi nacrta, zakonske regulative i drugih propisa u oblasti rekonstrukcije istorijskih jezgara gradova. Medju brojnim nagradama ističu se španska nacionalna nagrada za urbanizam. 



Aurora Fernandes, zajedno sa Havijerom Mosasom, osnovala je  1992.  godine nezavisni magazin o arhitekturi «A+T». Od 1995 do 1998 sarađivala je sa francuskim Ministarstvom za urbanizam prilikom realizacije različitih arhitektonskih projekata. Poslednjih godina magazin «A+T» posebnu pažnju posvećuje analizi javnih prostora koji utiču na društvo. 



Havijer Mosas je arhitekta koji se specijalizovao za uređenje javnih prostora. Sarađuje sa brojnim stručnim časopisima. Jedan je od urednika knjige «Density». Poslednjih godina redovno piše članske i kritike za El pais.


 



Datum objavljivanja: 22.05.2008.