Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Instalacija u Magacinu

Maja Beganović postavlja ambijentalnu instalaciju, pod nazivom Odakle gledamo ? Instalacija može da se pogleda do 21. maja, u Magacinu u Kraljevića Marka 4.


 


Rad "Odakle gledamo?" je ambijentalna interaktivna video instalacija, kojim autorka ispituje našu poziciju u društvu. Smešta ga u socijalni kontekst podneblja u kom živmo. Postavlja pitanje promene koja bi možda postojala u nekom drugom društvu. Promena bi naravno bila neminovna. Kakva bi to promena bila?

 

"Promena društva i izmeštenost utiče na to kako vidimo sebe i svet oko sebe. Pojavljuje se novi ugao i nova misao. Mi smo uvek prisutni u sebi, sve naše misli putuju sa nama. Da li smo zadovoljni sobom je  krucijalno pitanje. Da li se naše zadovoljstvo menja u odnosu na tlo sa kog posmatramo, u odnosu na odraz koji vidimo? Da li se na drugom tlu menja naš odraz?

 

Uvodeći kamere za video nadzor kontekst rada se širi i na politički. U vreme globalizacije, masovne kulture i masovnih medija. Kada nas društvo ubeđuje u sigurnost, time što kontroliše i prati sve. Da li smo zaista sigurni? Da li smo sigurni u sebe i u ljude oko sebe? Gubimo slobodu i poverenje a dobijamo svoj odraz na ekranu u nekom izlogu, na nekoj portirnici, pogled koji nas prati. Odakle gledamo mi, a odakle nas neko gleda?"

Maja Beganović


 



Datum objavljivanja: 14.05.2008.