Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Inspiracija Beograd

Kulturni Front i Grad - Evropski centar za kulturu i debatu (Kulturni centar Grad) u junu 2012. godine pokrenuli su program gostovanja umetnika u Beogradu i Srbiji (Artist in Residence - AIR) pod nazivom Inspiracija Beograd / Inspiration Belgrade .

 


Program se bavi promocijom kreativnog Beograda i prikazivanjem potencijala naše sredine. Program je otvoren za goste umetnike i kustose čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika i gastronomija tj kulinarstvo. INSPIRACIJA BEOGRAD je značajan koncept ne samo za umetničku scenu Srbije već i zapredstavljanje Beograda i Srbije u svetu od strane kreativnih umetnika i kustosa koji su gosti programa. Boraveći i inspirišući se gradom i ljudima verujemo da će svaki gost biti na neki način specifičan promoter Beograda i Srbije. Pored aktivnosti vezanih za Beograd, Kulturni Front i Kulturni centar Grad uspostavili su saradnju i sa drugim institucijama i organizacijama u Srbiji koje sada čine svojevrsnu mrežu partnera i koje u skladu sa svojim mogućnostima podržavaju AIR program na lokalnom nivou (u organizacionom, medijskom ili produkcionom smislu). Uspešna saradnja realizovana je sa nekoliko institucija: „Staro Selo - Muzej na otvorenom“ u Sirogojnu, umetnička kolonija „Ečka“ i „Međunarodna kolonija keramike Zlakusa“, Muzej bakra u Boru, Dom kulture Svilajnac, Muzej Minerala u Beogradu, Etnografski Muzej u Beogradu, Fakultet Primenjenih umetnosti u Beogradu kao i sa međunarodnim partnerima među kojima je u ovoj oblasti najvažniji HIAP (međunarodni umetnički program u Helsinkiju), Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Ambasada Švedske i drugi. Ove godine program je podržan od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije.


KC Grad će tokom oktobra , novembra i decembra ove godine ugostiti sledeće umetnike:


Radhildur Ingadottir (Island) 29. septembar – 28. Novembar

Radhildur Ingadottir je rođena u Rejkjaviku a živi i stvara na relaciji DanskaIsland. Studirala je umetnost u Velikoj Britaniji od 1980 do 1986 godine, a tada počenje aktivno da izlaže. Njeno stvaralaštvo uključuje pisanje, crtež, zidno slikarstvo ali i skulpture i video radove. Inkorporiranjem više tehnika stvara ekspanzivne instalacije. Tokom godina svoje karijere izlagala je aktivno po Evropi, a predavala je kao gostujuća profesorka na Isladnskoj umetničkoj akademiji. Bila je članica saveta Living Art muzeja u Rejkjaviku dve godine i počasni umetnički savetnik centra za vizuelne umetnosti Skaftfell na Istočnom Islandu. Takođe je bila kustos i saradnik na nekoliko izložbi. NJeni radovi nalaze se u više kolekcija, Nacionalnoj galeriji na Islandu, Umetničkom muzeju i Living Art muzeju u Rejkjaviku. Zastupa je Kim Behm galerija iz Frankfurta


Aleksandra Nina Knežević (BiH)  1 – 16 . oktobar , 15 – 22. Decembar

Rođena u Sarajevu 1973. godine. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umetnosti u Crnoj Gori, odsek za grafički dizajn. NJeni radovi odlikuju se čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju Primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su joj objavljeni u časopisima specijalizovanim za umetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine). Trenutno radi kao freelance dizajner i ilustrator knjiga izdavačke kuće Buybook u Sarajevu. Za svoj projekat Sarajevo Dingbats 2014. godine dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix).


Sakari Viika (Finska)  25 – 30 novembar

U jesen 2014. Sakari Viika je fotografisao Beograd. Bio je gost AIR programa KC grada. U novembru 2018 predstavice svoju novu knjigu fotografija pod nazivom Hotel Yugoslavia. Inspiraciju za svoj rad u Beogradu pronašao je u sceni iz filma Neše Paripovića iz sedamdesetih godina. Film je rađen na 8mm traci. U sceni filma umetnik hoda po pravoj liniji kroz Beograd i savlađuje sve prepreke na putu sa čudesnom lakoćom. Inspirisan Paripovićevim filmom počeo je da beleži  svoja kretanja kroz grad.


 


Datum objavljivanja: 24.09.2018.