Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Inicijative nezavisne scene Novog Sada

Inicijative nezavisne scene Novog Sada i poziv Gradu na sazivanje javnih rasprava povodom konkursa za projekte u kulturi 2017. godine.

 









Na konferenciji za novinare održanoj 1. juna 2017. godine u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada je uputila javni poziv Gradskoj upravi za kulturu i Članu gradskog veća za kulturu, Daliboru Rožiću, da sazovu javne rasprave na temu rezultata konkursa i konkursnih procedura, povodom nedavno objavljenih rezultata konkursa za projekte u kulturi.



Upućivanje javnog poziva je u skladu sa dogovorom i obećanjem koje je rezultat političke volje predstavnika grada da sprovedu mere poboljšanja uslova rada u oblasti kulturnog stvaralaštva u skladu sa principima participativnosti i transparentnosti, postavljenih Strategijom kulturnog razvoja grada u periodu od 2016-2026. U tom smislu, Inicijativa smatra da političku volju treba negovati i neprestano je prizivati u procesima pregovora i saradnje. Pomenuto obećanje nikako nije privatno, već je rezultat javnih razgovora i susreta kojima je i postignuto aktivno uključivanje Inicijative i u kulturnu politiku koju sprovodi Grad.



Na konferenciji za novinare, svoje iskustvo rada u jednoj od komisija iznela je Milica Pekić, predsednica komisije za sprovođenje postupka javnog konkursa za izbor projekata u kulturi iz oblasti savremenog stvaralaštva – Savremeno-umetničke, istraživačke i edukativne delatnosti, takođe i jedna od osnivačica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije sa kojom Inicijativa uspešno sarađuje i koju je, upravo zbog iskustva rada na nezavisnoj kulturnoj sceni predložila za člana komisije. Ona je skrenula pažnju na postupke koje je sprovodila komisija u kojoj je delovala i koji obezbeđuju veću transparentnosti u procesu donošenja odluka, kao i objektivnost u ocenjivanju projekata. Ovaj proces se tiče modela bodovanja u kojem svaki član komisije nezavisno i samostalno ocenjuje projekte po uspostavljenim kriterijumima, a potom se zbrajanjem ocena formira ukupno bodovno stanje projekta, te i rang lista projekata u skladu sa kojom se distribuiraju raspoloživa sredstva.

Takođe je skrenula pažnju na probleme u postojećim procedurama, a koje se tiču: nejasno definisanih tematskih celina u oblasti savremenog stvaralaštva, nestandardizovanih procedura u radu komisija, zatim modela objavljivanja rezultata koji ne sugeriše metod rada i kriterijume, kao i disproporcije u namenjenim finansijskim sredstvima po budžetskim linijama, i disproporcije u raspolozivom budžetu po tematskim oblastima.

U tom smislu, sugerisani su predlozi za unapređenje rada koji bi vodili većoj demokratizaciji konkursnog postupka, očuvanju integriteta komisija i autonomnosti njihovog rada, većem učešću korisnika u procesu donošenja odluka posebno u vezi sa distribucijom javnih budžetskih sredstava, većoj transparentnosti celog procesa i boljoj komunikaciji Gradske uprave kao servisa građana sa svim akterima u polju kulture. Predsednica ove komisije je takođe pozvala Grad i članove ostalih komisija u oblasti savremenog stvaralaštva da se obrate javnosti javnim obrazlaganjem svojih odluka na način na koji je Inicijativa pozvala javnost da se uključi u javne rasprave, kako bi se stekao celokupan uvid u rad komisija, a radi budućeg zajedničkog rada na poboljšanju sprovođenja konkursnih procedura na javan, demokratski i transparentan način.


 



Datum objavljivanja: 05.06.2017.