Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Inicijativa za samostalne umetnike

Inicijativa da lokalne samouprave imaju obavezu plaćanja doprinosa za samostalne umetnike


 


Poboljšanje statusa samostalnih umetnika u našoj državi jedan je od prioriteta Udruženja likovnih umetnika Srbije. Novo rukovodstvo ULUS-a je tokom 2020. godine preduzelo niz koraka kako bi ovom zadatku pristupilo posvećeno - od formiranja radnih grupa, sastanaka sa nadležnima do konkretizacije zahteva u okviru ULUS-ovog Debatno-istraživačkog projekta „Ka horizontalnosti u umetnosti”. Istraživačka grupa socijalnog bloka je tokom godine radila na obradi međunarodih i regionalnih modela statusa samostalnih umetnika, na razradi predloga za povećanje osnovice osiguranja samostalnih umetnika, kao i na zahtevima za regulisanje statusa samostalnih umetnika.



ULUS-ov predlog za unapređenje statusa samostalnog umetnika i predlog o otpisu dugovanja samostalnih umetnika poslati su Ministartsvu kulture i informisanja u decembru 2020. i januaru 2021.



 



Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja objavljeno je 1. marta 2021. da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila nadležnom Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom se definiše jasna obaveza jedinica lokalne samouprave u pogledu plaćanja doprinosa za penziono i  invalidsko odsiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike.



Inicijativa je upućena u cilju unapređenja položaja samostalnih umetnika u Srbiji. Poboljšanje položaja ove kategorije umetnika jedan je od ciljeva i Strateških prioriteta razvoja kulture od 2021. do 2025. godine.



Navednim izmenama unapredila bi se realizacija programskih ciljeva, pre svega na planu decentralizacije i omogućilo nesmetano ostvarivanje opšteg interesa u kulturi.



Aktuelni zakon predviđa mogućnost, ali ne i obavezu da jedinice lokalne samouprave plaćaju ove doprinose, zbog čega u praksi dolazi do toga da pojedine lokalne samouprave ne koriste mogućnost predviđenu zakonom i dolazi do izostanka ostvarivanja ovog prava samostalnih umetnika.



https://www.kultura.gov.rs/vest/6282/inicijativa-da-lokalne-samouprave-imaju-obavezu-placanja-doprinosa-za-samostalne-umetnike.php


 



Datum objavljivanja: 03.03.2021.