Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Individualne utopije

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, od 14. avgusta biće postavljena audio - vizuelna instalacija, Lale Raščić ( Bosna i Hercegovina), pod nazivom Individualne utopije. Autorka koncepta je Dunja Blažević. Lala Raščić je prva dobitnica godišnje nagrade Zvono.

 


Lala Raščić je prva dobitnica godišnje nagrade Zvono, koju Centar za savremenu umetnost, Sarajevo (SCCA), u saradnji sa Trust for Mutual Understanding i Foundation for Civil Society iz Njujorka, dodeljuje od 2006. godine mladim stvaraocima iz Federacije Bosne i Hercegovine. Kako po propizicijama konkursa laureat dobija šestonedeljni boravak u Njujorku, rad Sve je povezano, kojim se ova mlada umetnica prvi put predstavlja beogradskoj publici, nastao je upravo tokom i nakon njenog prošlogodišnjeg studijskog boravka u SAD.

Specifično za rad Lale Raščić je proces koji se kontinuirano i u nastavcima razvija od jedne do druge umetničke situacije, tako da se za video- instalaciju Sve je povezano može reći da predstavlja treći segment projekata nastalih u prethodne tri godine: The invisibles (Nevidljivi) iz 2005, i Sorry, Wrong Number (Oprostite, pogrešan broj) iz 2006. Interesovanja mlade umetnice su neuobičajena - nadahnuta su estetikom i medijem starinskog radio programa. Odabrani radovi za ovu izložbu na najbolji način pokazuju simbiozu njene uobičajene prakse jer su i u novom projektu prisutni različiti mediji izražavanja: od video performansa, crteža, objekata i predmeta (scenografskih i kostimografskih rekvizita upotrebljenih u video inscenaciji).


Najbolju preporuku za razumevanje Lalinih instalacija iskazala je November Paynter, nezavisna kustoskinja Platform Garanti u Istambulu, i Tate Moder galerije u Londonu:"... Lala je radoznali istraživač audio-drame i instalacije koje ona razvija na temelju tog interesovanja su očaravajuće i sveže. Mada u njenim radovima ima referenci na stilove iz određenih perioda i arhivski materijal, Lala se poigrava sa tradicionalnim žanrovskim ulogama i temama kako bi izmislila neke nove narative i jedan novi, savremeni ugao iz kojeg prezentira medij. Lalino učešće u pričama koje stvara i usvaja od izuzetnog je značaja. Način na koji ona unosi energiju u reinkarnaciju svojih likova i na koji, raznim rekvizitama, publici često pruža fizički pristup instalacijama, podstiče one koji se prvi put susreću sa njenim radom da osete da su uvučeni u priču i da su deo zajedničkog iskustva."


Lala Raščić je rođena 1977. u Sarajevu, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2001. Završila je specijalističke studije u Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. U početku je radila video radove, a potom stvara narativna audio dela i kompjuterski generirane vektorske crteže. Do sada je nastupala na nizu grupnih izložbi i video festivala, sudelovala je u rezidencijalnim programima i ostvarila je devet samostalnih izložbi (Sarajevo, Zagreb, Banja Luka, Korčula, Amsterdam, Ljubljana, Rim, Čikago, Vršac). Nekoliko puta je bila nagrađivana za net i video projekte.


Autorka izložbe je Dunja Blažević, likovna kritičarka i direktorka Centra za savremenu umetnost u Sarajevu.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 13.08.2008.