Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

In memoriam, Zoran Manević (1937-2019)

Otvaranje komemorativne izložbe "In memoriam, Zoran Manević (1937-2019)" i razgovor o delu velikana srpske arhitekture u utorak, 14. maja u 19 časova u holu i Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56.

 



Govore:



 



arh. Slobodan Maldini, priređivač izložbe



arh. Slobodan Dragović, kopriređivač izložbe



prof. Aleksandar Radojević,



arh. Miloš Stanković,



prof. Zoran Bulajić.



 



Arhitekta i istoričar umetnosti dr Zoran Manević završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1961, magistrirao 1967. i doktorirao 1980. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i bio upravnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegovo delo ostavilo je neizbrisiv, dubok trag i profilisalo istoriju srpske arhitekture u njenim najznačajnijim momentima.



 



1974. Zoran Manević je inicirao i zajedno sa grupom istomišljenika osnovao Salon arhitekture, prvu i najveću nacionalnu manifestaciju arhitekata i urbanista u Srbiji. Osnivač je časopisa "Arhitektura", osnivač  "Leksikona srpskih arhitekata", najobimnijeg imenika srpskih arhitekata aktivnih od početka XIX veka do danas. Na tradiciji prvog srpskog udruženja arhitekata iz 1890. godine, u cilju odbrane struke od neprestanog urušavanja, Manević je 2010. osnovao Asocijaciju srpskih arhitekata - ASA. Prvenstvena uloga ove strukovne asocijacije usmerena je prema jačanju kulturnog aspekta arhitekture, zaštiti autorskih prava arhitekata i borbi za očuvanje novije nepokretne kulturne baštine na tlu Srbije.


 



Datum objavljivanja: 13.05.2019.