Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

In Medias Res Danijele Mršulje

U četvrtak, 30. jula u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložna autorke Danijele Mršulje, pod nazivom, "In Medias Res". Izložba će trajati do 17. avgusta.

 


Danijela Mršulja (1979), predstavnica najmlađe generacije skulptora svoj opus zasniva na odabiru jedinstvenog skulptorskog tipa objekta, u ovom konkretnom slučaju, objekta pseudo značenja i funkcije receptakla. Oko antropološko-filozofsko-religijske konotacije receptakla kao posude, primaoca energije, umetnica multiplicira svet izolovanih oblika i struktura u različitim materijalima ( bronza, drvo, gips), koje su postavljene na zidu, podu ili ostavljene da slobodno stoje u prostoru. Sa najnovijim projektom koji pretpostavlja skulptorski minimalistički objekat postavljen u frontalnoj osovini praznog visećeg rama na zidu, Danijela Mršulja razvija nove dinamične konfiguracije koje govore o odnosima prvog plana i pozadine, punog i praznog prostora, vremenu iščekivane prospekcije i inkubacije nekog eksperimentalnog stanja.                    


"Minimalistički skulptorski objekti nastaju najpre iz repertoara i sinteze prepoznatljivih oblika i funkcija – gestova sastavljenih i otvorenih dlanova, ponovljenih konfiguracija posuda, basena, fontana i česama, ograđenih fragmenata kanala i odvoda. Sam skulptorski postupak, kojim se brižljivo klesani ili modelovani materijali u gipsu, beloj glini ili mermeru postepeno dovode do praga neke jedinstvene gustine i teksture, definisane su samo specifičnom težinom bele boje i integrisane u različite skupine objekata. Sve zajedno, predstavljene u formi zidnih i podnih instalacija, one kreiraju priču o paralelnoj morfogenezi sveta receptakla i otkriću njihovog imaginarnog arheološkog nalazišta sa posebnim značenjima za samog autora."


     

Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti ( iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Progajna galerija Beograd


Datum objavljivanja: 28.07.2009.