Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Imre Sabo: Stvarnost ili snovi

U utorak, 18. oktobra u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, otvara se samostalna izložba fotografija, "Imre Sabo: Stvarnost ili snovi". Izložba traje do 29. oktobra, 2011. godine.


 


Imre Szabó rođen je u Mokrinu 1956. godine. Gimnaziju je završio u Kikindi, a potom studirao nemački jezik i književnost na Filoloskom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao je u Kikindi (1974 i 1988), Mokrinu (1977 i 1982), Skoplju (1983), Beogradu (1987), Banatskom Brestovcu (2009), Ankari i Mariboru (2010), Paraćinu 2011.



Od 1980. godine se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf prvo u redakciji "Ilustrovane Politike" (do 1989.), potom veoma kratko u dnevnom listu "Politika", pa u redakciji nedeljnika "Intervju" (do jeseni 1991. godine) i  "Nin" do 1995. godine, kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U medjuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic News i u agenciji Fonet, a potom, poslednjih godina kao urednik fotografije u magazinu Status. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima (Stern, Focus, Spiegel, Mond, Lexpress, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur…) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Član je  ULUPUDS-a od 1985. godine. Danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.



 

"Hodajući sa fotoaparatom, često mi se dešava da se spontano nađem  pred prizorima već viđenim. Ali ne u stvarnosti,  već u svojim snovima. Fotografije na ovoj izložbi su izbor prizora iz snova otetih od surove stvarnosti. One su uvek u crno-beloj tehnici. Bez obzira da li su nastale u našoj zemlji ili na putovanjima, te fotografije nisu nastale u nameri da budu velika dela. Neka sila je jednostavno u tom trenutku pomogla prstu da pritiskom na okidač zamrzne kroz objektiv, za sva vremena, baš taj delić stvarnosti koji je za mene bio fantazmagoričan. I ukoliko one i kod gledalaca budu pobudile neka osećanja poput mojih, onda je uspela "misija" u kojoj sam se našao kao onaj koji ih beleži..."



Imre Szabó



 

O NADI, TUZI I MELANHOLIJI bio je naslov u 79. broju nemačkog magazina "Schwarzweiss" gde je Florian Adler predstavljajući portfolio napisao i sledeće: "Reportažne fotografije Imrea Saba spadaju u one uspele primere koji još uvek upečatljivo prenose osećanja i pričaju priče. One pričaju o ljudima na marginama društva gde su beda i radosti življenja jedna pored druge."



Portfolio Galerija Feniks


 


 



Datum objavljivanja: 13.10.2011.