Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Impuls

Od 13. do 24. maja Arte Galerija (Takovska 20) predstaviće radove Bate Price. Na izložbi pod nazivom „Impuls“ naći će se 18 radova urađenih u kombinovanoj i kolažnoj tehnici.

 


Zajednički imenitelj najnovije serije radova Bate Price čini osnova formirana od listova starih časopisa i knjiga čiji aranžman već stvara gustu strukturalnu ali i značenjsku teksturu koja se nadograđuje likovnim postupcima.


Patina starih, požutelih listova, složenih i mozaički uklopljenih u osnovu za rad, sama po sebi poseduje likovnost koja kao da je unapred odredila dalji postupak, nametnula svedenost, odmerenost i jezgrovitost crtačkog, slikarskog ili kolažnog nanosa. Bata Prica takvim postupcima prati osnovu na kojoj se likovni slojevi superponiraju, stapaju, i prožimaju u koherentnu vizuelnu strukturu.


U najnovijoj seriji, pored referenci iz sveta umetnosti, u vidokrug i fokus autoru ulaze sve više i predmeti iz neposrednog životnog okruženja koji izazivaju različite emocionalne reakcije i kriju lične priče. Predmeti poput dečijih igračaka, hrana kao što je kriška lubenice, ili pak bube odnosno bacili, čine dominantne motive izdvojene u tematske celine. Plišani meda i druge igračke, "pozajmljene" od dece prijatelja "portretisane" su poput pop ikona. 


U dosadašnjem radu primarni stvaralački impuls kod Bate Price dolazio je spontano i ispoljavan je u hedonističkom činu slikanja, doslikavanja i preslikavanja, borbi u samom polju slike kao likovnoj areni. Poslednja serija radova, međutim, pokazuje da je taj impuls usmeren ka preispitivanju šireg korpusa tema, ideja i emocionalinih odnosa, ali i ka intimnijim doživljajima iz autorove neposredne blizine. Pri tome, ispoljena je i potreba da  se bazični slikarski impuls prati i oplemenjuje. Zato je kombinovanje različitih likovnih postupaka dovelo do pravog balansa i harmonije, do rafiniranog i "filtriranog" impulsa. 


(iz teksta Zorana Erića)


 


Datum objavljivanja: 13.05.2011.